Skip to main content

Becht, Walterus Johannes

Walterus Johannes Becht, roepnaam Walter, werd geboren in Bergen op Zoom op 20 december 1894 in de Van Hasseltstraat op nummer 102. Hij was de zoon van de koperslager Johan Andreas Becht (1859-1943) en van Josepha Akkermans (1863-1931). In februari 1912, hij was toen 17 jaar oud, verliet hij Bergen op Zoom en vertrok naar Kampen voor vrijwillige dienst bij het Instructie Bataljon. Hij had zich op 6 februari 1912 voor zes jaar verbonden als soldaat. In november van dat jaar werd hij benoemd tot korporaal-titulair en in 1913 tot korporaal. Op 15 maart 1913 werd hij overgeplaatst naar het 3e Regiment Infanterie waar hij in 1914 benoemd werd tot sergeant. Sergeant Becht ontving van de minister van Defensie in 1924 de bronzen en in 1936 de zilveren medaille voor ‘trouwen dienst’.

Walterus Johannes Becht trouwde op 29 december 1920 in Rotterdam met de 24-jarige, ook in Bergen op Zoom geboren, Petronella Anna Cornelia Huijsman (1896-1993). De bruidegom was toen 26 jaar oud en ‘sergeant der Infanterie’.

Bij het uitbreken van de oorlog was hij sergeant-majoor-instructeur `SMI` en sectiecommandant van de zware mitrailleurs welke werd ingedeeld bij de eerste compagnie van het 3e Grensbataljon 1-3 GB. Eerste pinksterdag, zondag 12 mei, verstuurde hij een briefkaart naar zijn vrouw en schreef: ‘Ik maak het naar omstandigheden goed’ en ‘ik sla mij er wel door’.

Walter Becht lag op 13 mei 1940 in stelling aan de zuidzijde van de Barendrechtse brug over de Oude Maas, gelegen tussen Heinenoord en Puttershoek. 

Rond twee uur in de middag begonnen de Nederlandse mortieren bij de brug te vuren op de aan de overkant gelegen Velo-fabriek. Direct gevolgd door vijandelijk mortiervuur waarbij de mortierist Leijs om het leven kwam. Na deze beschieting trad een vuurpauze in waarbij de mortieren werden verplaatst. Plotseling, het was zo tegen half zeven in de avond, werd van Duitse zijde opnieuw hevig vuur op de opstellingen naast de brug geopend. Een mortiergranaat sloeg in en de `SMI` Becht en sergeant Van Doorn, beiden van de sectie zware mitrailleurs van `1-3 GB`, kwamen hierbij om het leven. Dokter Galema van het militaire lazaret maakte de overlijdensverklaring op. De op 13 mei 1940 gesneuvelde Becht werd overgebracht naar een speciaal daarvoor bestemde ruimte in de Suikerfabriek van Puttershoek en van daaruit begraven op de nieuwe algemene begraafplaats in Puttershoek. Walterus Johannes Becht werd 45 jaar oud en liet een vrouw en drie kinderen, Sophia, Joke en Walter, na. Zijn laatste rustplaats is nog steeds in Puttershoek, op de oude (gesloten) algemene begraafplaats aan de Prins Bernhardstraat.

Zijn dochter bezocht tot 2010 jaarlijks het graf – het zinken identificatieplaatje en het oorlogszakboekje van haar vader schonk zij aan de Stichting ‘Oud-Puttershoek’. Een gesprek met de dochter van Walter Becht is hier te zien https://www.youtube.com/watch?v=pbP0EfD5dyY

Walterus Johannes Becht staat vermeld op het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ aan de Achterzeedijk onder Barendrecht bij het noordelijk bruggenhoofd van de voormalige Barendrechtse brug. Daarnaast wordt hij ook genoemd op het Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ in Waalre en op het bevrijdingsmonument in Roosendaal.

Bronnen

Laatst bijgewerkt: 27 december 2024

Link naar monument en thema