
Herrijgers, Franciscus
Franciscus Herrijgers werd geboren in Roosendaal op 11 augustus 1905. Hij was de zoon van de fabrieksarbeider Marinus Herrijgers (1871-1915) en van Maria Hagenaars (1873-1948).
Hij trouwde op 27 november 1928 te Roosendaal met Johanna Maria Geleijns (1906-2002) en verdiende de kost, net als zijn vader, als fabrieksarbeider.
Franciscus Herrijgers was dienstplichtig soldaat en ingedeeld bij de tweede compagnie van het 3e Grensbataljon (2-3 GB) dat onder leiding stond van de reserve kapitein A.J. Dorreman en gelegerd was in Roosendaal. Vrijdag 10 mei 1940 rond vier uur in de vroege morgen werd Dorreman gewekt door vliegtuiggeronk en vernam dat op verschillende plaatsen in Nederland parachutisten waren gedaald. Het was oorlog! Hij kreeg opdracht dat de versperringstroepen de Nispense brug moesten vernielen en daarna het bevel dat 2-3 GB per vrachtauto van Roosendaal naar Willemstad moest vertrekken. De troepen moesten daar worden overgezet naar Numansdorp. Na overgezet te zijn marcheerden de manschappen via Numansdorp naar Klaaswaal met als einddoel Barendrecht. In Klaaswaal werd de opdracht ontvangen om door te marcheren naar het veer van Goidschalxoord met het doel om het vliegveld Waalhaven, dat door de vijand ingenomen was, aan te vallen.
Het plan was dat 1-3 en 2-3 GB op 11 mei rond het aanbreken van de dag met het veer de Oude Maas over te gaan en op te trekken naar Waalhaven, maar na hevig vijandelijk mitrailleur- en mortiervuur ontvangen te hebben werd tot de terugtocht besloten. Om ongeveer half twaalf die dag gaf de chef staf van Groep Kil, kapitein Calmeijer, de opdracht dat de beide compagnieën zich moesten verzamelen en afmarcheren naar de Barendrechtse hefbrug om een aanval op de brug te ondernemen. Bij deze bestorming van de brug brak een hevig vijandelijk mitrailleurvuur los op de groep soldaten. Er was geen doorkomen aan en de mannen moesten terug met als resultaat twaalf gewonden en vier gesneuvelden. Franciscus Herrijgers, 34 jaar oud, kwam bij deze aanval op 11 mei om het leven als gevolg van een schedelwond.
Hij werd op 5 juni 1940 begraven op het erehof van de rooms-katholieke begraafplaats in Roosendaal. Zijn weduwe hertrouwde in Roosendaal in 1946 met P. Peeters.
Zijn naam staat vermeld op het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ aan de Achterzeedijk onder Barendrecht bij het noordelijk bruggenhoofd van de voormalige Barendrechtse brug. Daarnaast wordt hij ook genoemd op het Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ in Waalre.
Bronnen
- Dekker, Loek, e.a. Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945, Museum Hoeksche Waard (Heinenoord 2015)
- Onderwater, Hans en Jan van Mastrigt, Schetsen uit de nacht. Barendrecht 1940-1945 (Baarn 1982)
- https://wo2-hoekschewaard.nl/barendrecht/toen-de-oorlog-begon-deel-18-slag-om-de-barendrechtse-brug/
- http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=herrijgers-f
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/62096/franciscus-herrijgers
- https://www.nimh.nl/ Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
Laatst bijgewerkt: 27 december 2024