
Voort, Antonius François Marie van de
Antonius François Marie van de Voort werd op 22 februari 1919 in de Eerste Kasterenstraat op nummer 11 in ’s-Hertogenbosch geboren. Zijn vader was de elektricien Johannes Henriette van de Voort (1896-1964) en zijn moeder de in Herselt, provincie Antwerpen in België, geboren Josepha Rosalia Goossens (1894-1932).
Zijn ouders trouwden in 1915 in ’s-Hertogenbosch, maar in 1922 vertrok zijn moeder met haar twee kinderen naar Borgerhout, een gemeente in de buurt van Antwerpen waar ze voor haar huwelijk gewoond had. Zijn vader vertrok naar Raamsdonk. Het echtpaar is nooit gescheiden, maar vier maanden na haar overlijden in Borgerhout hertrouwde zijn vader in 1932 in Rotterdam met Catharina Everdina Johanna van der Burg. In dat jaar kwam Antonius François Marie van de Voort vanuit Antwerpen naar Rotterdam, waar hij werd herenigd met zijn vader die daar werkzaam was als bioscoopoperateur. Het gezin verhuisde in 1935 naar Gouda. Antonius François Marie van de Voort was tot aan de oorlog werkzaam als monteur.
Toen op 10 mei 1940 Duitse troepen ons land binnenvielen was Antonius François Marie van de Voort als soldaat ingedeeld bij de eerste compagnie van het 3e Grensbataljon 1-3 GB dat onder leiding stond van kapitein Th. van Leuven. De compagnie was gelegerd in Nieuw-Borgvliet bij Bergen op Zoom. Rond half acht kreeg Van Leuven opdracht zich gereed te maken voor de afmars richting Willemstad waar het bataljon 1-3 GB rond het middaguur aankwam. De compagnie moest een stelling bezetten tussen Fijnaart en Oranjeoord, maar ontving de order in Willemstad te blijven. Daarna werd het bevel ontvangen dat het gehele bataljon overgezet moest worden over het Hollands Diep naar Numansdorp. In Numansdorp kreeg Van Leuven de opdracht per vrachtauto op te rukken langs Klaaswaal en bij Goidschalxoord stelling te nemen om daar nadere orders af te wachten. Op 11 mei om half drie `s nachts kreeg hij mondeling bevel van majoor Reijers, commandant van 3 GB, dat 1-3 GB met 2-3 GB bij Goidschalxoord de Oude Maas moesten oversteken en oprukken naar het vliegveld Waalhaven om dat op de Duitsers te heroveren. De veerpont bleek door eigen troepen tot zinken te zijn gebracht dus moesten de manschappen per roeiboot worden overgezet. Om zes uur was de compagnie aan de overkant. Ruim een uur later die morgen werd vijandelijk mitrailleurvuur ontvangen en weer een uur later hevig goedgericht mortiervuur. Als gevolg van dit mortiervuur en eigen munitiegebrek trokken de manschappen terug op de noordelijke oever van de Oude Maas. Sommigen zwommen over en de rest werd met een motorsloep opgehaald. Het oprukken naar het vliegveld Waalhaven was mislukt. Kapitein Calmeijer, chef staf Groep Kil, deelde rond het middaguur mee dat 3-3 GB die middag met steun van de artillerie de Barendrechtse brug moest optrekken. Gedeelten van 1-3 GB en 2-3 GB moesten achter 3-3 GB oprukken teneinde het gebouwencomplex aan de noordoever van de brug op de vijand te heroveren. Na de beschieting van de batterij artillerie trokken de manschappen enkele tientallen meters de brug op, maar werden door hevig vijandelijk vuur gedwongen de aanval te staken. Bij deze aanval kwam de 21-jarige Antonius François Marie van de Voort, getroffen door granaatscherven in zijn borst en hoofd, om het leven. Met hem sneuvelden bij deze aanval op 11 mei nog drie soldaten van 3 GB.
Hij werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats in Puttershoek waar zijn laatste rustplaats nog steeds te vinden is.
Antonius François Marie van de Voort staat vermeld op het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ aan de Achterzeedijk onder Barendrecht bij het noordelijk bruggenhoofd van de voormalige Barendrechtse brug. Daarnaast wordt hij ook genoemd op het Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ in Waalre.
Bronnen
- Dekker, Loek, e.a. Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945, Museum Hoeksche Waard (Heinenoord 2015)
- Onderwater, Hans en Jan van Mastrigt, Schetsen uit de nacht. Barendrecht 1940-1945 (Baarn 1982)
- https://wo2-hoekschewaard.nl/barendrecht/toen-de-oorlog-begon-deel-18-slag-om-de-barendrechtse-brug/
- http://www.zuidfront-holland1940.nl/
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/162721/antonius-francois-marie-van-de-voort
- https://www.nimh.nl/ Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
Laatst bijgewerkt: 27 december 2024