Skip to main content

Dalm-Smits, Dirksje

Zij werd geboren op 3 februari 1894 te ‘s-Gravendeel als dochter van Leendert Smits (1860-1951) en Neeltje van Twist (1860-1947). Zij groeide op in ‘s-Gravendeel in een groot gezin.

Op 23 februari 1918 trouwde ze in ‘s-Gravendeel met Hendrik Dalm (1891-1956) en vertrok naar Strijen. Tijdens de oorlogsperiode had Dirksje wellicht sympathie voor de Duitse bezetter. Er waren vermoedens, dat ze relaties had aangeknoopt met Duitse militairen.

Ze stond in het dorp bekend als NSB’er. Of en in hoeverre ze actief was in NSB-kringen is niet geheel duidelijk en nog in onderzoek.

Na vijf oorlogsjaren was ook Strijen bevrijd op 5 mei 1945. Vreugde alom, de bevrijding betekende vooral FEEST. De commandant van de lokale BS (Binnenlandse Strijdkrachten) nam de dagelijkse leiding over in het dorp en kennelijk was ook de tijd gekomen voor de afrekening na een periode van onderdrukking, de zgn. bijltjesdag.

Voorafgaande aan de feestelijke intocht van de Canadezen haalden leden van de BS (vermeende) NSB’ers uit hun huizen en ook Dirksje Dalm werd opgehaald op 8 mei 1945. Ze sputterde tegen en ze weigerde zich aan te kleden. Er bleef de BS’ers niets anders over dan haar in haar nachtjapon mee te nemen naar de Kerkstraat. Ter hoogte van de kerk en het gemeentehuis zou Dirksje worden kaalgeschoren. Zij hield niet op: ze ergerde de jongens, stak haar tong naar ze uit en stoorde zich nergens aan. De maat was vol! Een van de BS’ers schoot en een kogel raakte Dirksje. Zij stierf ter plekke.

Kort daarop reden de Canadezen hun triomptocht door het dorp.

Dirksje Dalm-Smits overleed in de leeftijd van 51 jaar en werd begraven op de Algemene Begraafplaats in Strijen.

Bron

  • Strijen in oorlogstijd, Strijen in Historische perspectief 8 (Strijen 1995)

Dit levensverhaal is nog in bewerking

laatst bijgewerkt: 21 januari 2025