
Jong, Dirk Cornelis de
Hij werd geboren op 11 april 1892 in Oud-Beijerland als zoon van Cornelis de Jong (1853-1908) en Christina Put (1852-1929). Dirk groeide op in het gezin met twee zussen en twee broers.
Hij trouwde op 17 april 1924 in Oud-Beijerland met de dertigjarige Maaike Adriana Kooijman uit Oud-Beijerland. Het jonge paar ging wonen aan de Zinkweg 2 in Oud-Beijerland en daar werden hun kinderen geboren: 6 jongens en een meisje.
Voor de oorlog was Dirk machinist op de ‘Oude Maas’, een stoomboot die tussen Oud-Beijerland en Rotterdam voer. Die stoomboot werd uit de vaart genomen en Dirk stond op straat. Gelukkig kon hij snel weer werk vinden, de RTM had een machinist nodig die af en toe ook als stoker moest bijspringen. Dirk twijfelde geen moment en zo verhuisde het gezin van Oud-Beijerland naar Numansdorp, naar ‘de Achthuizen’ aan de Molendijk.
Scheepsramp met de veerboten ‘Minister C. Lely’ en ‘Willemstad’ 13 november 1943
Op zaterdag 13 november 1943 rond 16.00 uur sloeg het noodlot toe.
De veerboot SS-Willemstad met Dirk de Jong als machinist aan boord voer als eerste de Rijkshaven van Numansdorp uit op weg naar Willemstad, gevolgd door de SS-Minister C. Lely, die naar Zijpe zou varen.
De twee veerboten waren net vertrokken toen het RAF Squadron 198, bestaande uit 12 Hawker Typhoon jachtbommenwerpers, van de Royal Air Force basis in Manston, Kent, Engeland een aantal schepen, waaronder beide veerboten meerdere keren onder vuur nam.
Op advies van de kapitein was Dirk naar boven gekomen, want in die hete machinekamer was het te gevaarlijk. Op de trap achter de kajuit keek hij om en kreeg een kogel door zijn oog. Dirk de Jong was op slag dood. De zwaar gehavende veerboot, gedeeltelijk gezonken, werd tegen de dijk gezet. Het lichaam van Dirk de Jong lag in het gedeelte van de boot dat was gezonken en het duurde enige dagen voor zijn lichaam geborgen kon worden.
Op 17 november 1943 werd Dirk Cornelis de Jong, 51 jaar oud, begraven op de Algemene Begraafplaats in Numansdorp.
Wim Reedijk, wonend aan de Bomendijk, hoek Biesakkersweg in Numansdorp schreef over het ongeval in zijn dagboek: de kapitein en huishoudster van C. de Koning zijn om het leven gekomen. Hiermee verwees hij waarschijnlijk naar machinist De Jong en huishoudster Antonia Jacoba Herselman.
De RTM verloor die dag nog twee werknemers. Machinist Anthony Huisson en matroos/stoker Stoffel Izaak Jumulet, beiden werkzaam op de ‘Lely’, overleefden deze ramp niet.
De naam van Dirk Willem de Jong en zijn nagedachtenis leven voort:
- Plaquette Slachtoffers ramp met de veerboten S.S. Lely en S.S. Willemstad
Bronnen
- Nispen, const. van, Willemstad in de Oorlogsjaren 1940-1945
- Nootenboom, Henk, Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945 (Strijen 2015)
- Op 4 december 2014 vertelde zoon Wim de Jong over de oorlogsherinneringen aan zijn vader: https://wo2-hoekschewaard.nl/oorlogsverhaal/de-oorlogsherinneringen-van-wim-de-jong/
- https://wo2-hoekschewaard.nl/luchtoorlog/de-vergeten-scheepsramp-uit-1943/
- https://wo2-hoekschewaard.nl/slachtoffers-lely-en-willemstad/plaquette-voor-slachtoffers-wo-ii-drama/
laatst bijgewerkt: 23 januari 2025