Hij werd geboren op 26 juli 1936 te Maasdam, als zoon van Cornelis de Geus (1907-1976) en Neeltje Schram (1909-1997). Wim woonde met zijn ouders en zijn zes jaar jongere broertje aan de Dorpsstraat in Maasdam.
Wim bezocht de lagere school in Maasdam en speelde met zijn vriendjes op straat. Ze maakten houten geweertjes en speelden soldaatje, zo weet zijn dorpsgenoot en vriendje Arie in ‘t Veld in april 2024 te vertellen. Ze leefden min of meer zorgeloos, je was als kind niet zo op de hoogte en thuis werd er niet al te veel over de oorlog gesproken.
Het was druk op zaterdagavond 14 april 1945 op de Dorpsstraat en de Smidsweg in Maasdam. Dat was zo de gewoonte na een week van hard werken en schoolgaan. Vrienden en vriendinnen zochten elkaar op en jongere kinderen speelden nog buiten. Zo ook Wim, hij zat met Arie en andere vriendjes op een hek toen de granaten over de Dorpsstraat vlogen en verdwenen in de Binnenmaas. Het doelwit zou de lanceerinstallatie zijn van de V1’s (de vliegende bommen) bij de suikerfabriek in Puttershoek. De wandelaars verspreidden zich snel en enkele van hen doken in de schuttersputjes die de Duitsers hadden laten graven.
Ook de jongens schrokken en vluchtten een huis binnen maar Wim rende naar zijn eigen huis in de Dorpsstraat. Eenmaal binnen bleef hij in de deuropening staan kijken. Een van de granaten sloeg in de stam van een boom, recht voor de deuropening, waar Wim stond. Hij werd door rondvliegende granaatscherven geraakt. Na een kwartier werd het stil en kon iedereen weer tevoorschijn komen. De achtjarige Willem de Geus, was dodelijk getroffen en overleed op 15 april 1945. Een aantal dagen later werd hij op de Algemene Begraafplaats te Maasdam begraven.
bronnen:
- Arie in ‘t Veld – interview AD 16 april 2024
- Dekker, Loek, e.a., Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945, (Museum Hoeksche Waard, 2015).
laatst bijgewerkt: 11 september 2024