Skip to main content

Beer, Theodor Maximilian

Hij werd geboren op 12 augustus 1933 te Eggenberg (Oostenrijk) als zoon van Jakob Osias Beer (1898) en Frimet Schwarz (1900). Na de Anschluss van Oostenrijk bij Duitsland waren Joden in Oostenrijk niet meer veilig. Velen probeerden het land uit te vluchten.

Tommy en zijn zusje Ester vertrokken in februari 1939 met een kindertransport naar Nederland. Zij verbleven samen in tehuizen in Wijk aan Zee, Beverwijk en Amsterdam. In 1939 woonde Tommy in het Burgerweeshuis in Amsterdam en hem werd vier weken verlof verleend om bij zijn moeder te kunnen zijn, die verbleef bij haar schoonzus Millie Boers en haar man Pienas Boers in Oud-Beijerland.

Tommy is na die vier weken bij zijn tante en oom gebleven. Hij ging naar de openbare school aan de Prins Hendrikstraat. Maar daar kwam een einde aan in 1941. Joodse kinderen moesten voortaan apart Joods onderwijs volgen. Tommy mocht niet meer met zijn niet-Joodse vriendjes en vriendinnetjes in een klas zitten.

Zijn oom en tante besloten in 1942 onder te duiken en met Tommy vertrokken ze in het geheim naar Apeldoorn waar zij bij de familie Berends van Loenen onderdoken. Hij kon daar spelen met zijn leeftijdgenoot Sally Heijman die, met zijn ouders, ook was ondergedoken. bij de familie Berends. Aan deze onderduikperiode kwam bruut een einde toen op 5 december 1942 de Sicherheits Dienst (SD) de woning aan de Arnhemseweg 53 binnenviel. Tommy en de zeven onderduikers werden meegenomen en op transport gezet naar kamp Westerbork.

Tot 13 juli 1943 woonde Tommy in het kamp. Op die dag stond de trein klaar om naar Sobibor te gaan. Hij stapte met zijn oom en tante in en aan het einde van de treinrit wachtte hem de gaskamer van Sobibor. Theodor Maximilian Beer bereikte de leeftijd van negen jaar en zijn leven eindigde op 16 juli 1943.

Hoe verging het zijn zusje Ester en zijn ouders?

  • Zijn zusje Ester vond onderdak bij een pleeggezin in Arnhem en overleefde de oorlog
  • Zijn moeder vond eerst onderdak in ‘s-Heerenberg. 
  • Zijn vader zat gevangen vanwege zionistische activiteiten, ontsnapte en vluchtte naar een hotel in Parijs. Zijn moeder zocht en vond haar man in Parijs: zij konden niet meer terug naar Nederland. Ze werden gevangengenomen en vermoord (meer gegevens ontbreken).

Vergeten is Theodor Maximilian Beer niet, zijn naam en nagedachtenis leven voort op:

  • Het Joods monument aan de Bierkade in Oud-Beijerland
  • Nationaal Holocaust Namenmonument Amsterdam

Bronnen

    laatst bijgewerkt: 13 februari 2025