
Pooters, Johannes Hendrikus
Johannes Hendrikus Pooters werd geboren op 8 mei 1908 in Bussum als zoon van Pieter Pooters (1874-1930) en Hermientje Bossen (1875-1930). Johannes Hendrikus was met zijn zus Jentje een tweeling. Hun ouders woonden op dat moment aan de Singel nummer 45.
Na de lagere school volgde Johannes Hendrikus (Jan) Pooters nog drie jaar onderwijs op de ambachtsschool en was na zijn schooltijd werkzaam als stukadoor. Ook zijn vader en grootvader waren stukadoor van beroep. Bij zijn keuring voor de militaire dienstplicht in 1927 werd hij goedgekeurd en vervulde zijn dienstplicht in 1928-1929 bij de 2e ploeg van het 10e Regiment Infanterie. Zijn vader en moeder overleden allebei in 1930. Jan, Jentje en hun jongere zus, Alida Petronella, bleven bij elkaar in Bussum wonen.
Als gevolg van de mobilisatie was Jan Pooters gelegerd aan de stellingen aan de Middelkade ten oosten van Numansdorp. Hij was met nog twee soldaten, Heiligers en Ebbeling, ingekwartierd bij Dries Hagoort, die een kruidenierswinkel had op nummer 62 aan de Schuringsedijk in Numansdorp. Ze sliepen in de schuur op de hooizolder. Jan Pooters was ingedeeld bij de 2e compagnie van het 1e bataljon van het 34e Regiment Infanterie, officieel genummerd 2-I-34 R.I, en dit regiment behoorde tot Groep Spui. Groep Spui had in mei 1940 het westelijk gedeelte van de Hoeksche Waard tot haar gezagsgebied.
Op 10 mei 1940 overschreden Duitse troepen onze landsgrenzen. Vliegvelden kregen zware bombardementen te verduren en er landden vele parachutisten bij Dordrecht en rond de Moerdijkbruggen. Rondom Numansdorp werden onmiddellijk de stellingen bezet. Er was veel luchtgevaar door vijandelijke vliegtuigen die de voorste linie beschoten en een Duitse bommenwerper wierp watermijnen af in het Hollands Diep.
Als gevolg van berichten van het landen van Duitse parachutisten in de Hoeksche Waard werden er patrouilles uitgestuurd. Later bleek dat het telkens loos alarm was, maar het veroorzaakte vermoeidheid en zenuwachtigheid onder de troepen. Bij één van deze patrouilles wilden Nederlandse soldaten op de Middelkade een militaire vrachtwagen aanhouden die zich met een wachtwoord moest legitimeren. De vrachtwagen reed echter door en vanuit deze wagen werd het vuur op hen geopend. Jan Pooters werd in het hart geraakt en overleefde dit niet. Hij werd gedood door eigen vuur!
Op 11 mei 1940 werd zijn overlijden in Numansdorp aangegeven en werd verklaard dat Johannes Hendrikus Pooters op 10 mei 1940 ‘des namiddags ten acht ure’ op 32-jarige leeftijd was overleden. Hij werd begraven op de Nieuwe algemene begraafplaats in Numansdorp aan de Hallinxweg. Op 27 september 1973 werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar het Militair Ereveld Grebbeberg bij Rhenen.
Johannes Hendrikus Pooters staat vermeld op het ‘Monument voor de gevallenen’ in Bussum.
Bronnen
- Douwe J. Leij,Willemstads panorama. Mobilisatie Zuidfront Vesting Holland, Meidagen 1940 (2000)
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/121553/johannes-hendrikus-pooters
- Documentatiecentrum Museum Hoeksche Waard, Heinenoord
Laatst bijgewerkt 24 februari 2025