
Versendaal-Hoogwerff, Niza
Zij werd geboren op 13 oktober 1891 te ‘s-Gravendeel als dochter van Wilhelmus Versendaal en Cornelia van Gemert. Niza trouwde op 17 mei 1912 te Strijen met Willem Arie Versendaal (1892-1981) en zij gingen wonen aan de Schenkeldijk 89b in de Schenkeldijk onder ‘s-Gravendeel. Zij kregen drie kinderen, te weten: Anna Lena (1915), Teuntje Maria (1918) en Wilhelmus Adrianus (1925).
6 november 1944
Noord-Brabant was bevrijd en de Hoeksche Waard werd weer onder vuur genomen en net als in mei 1940 was het Hollands Diep frontlijn geworden. Jan van Kleef uit de Schenkeldijk schreef daar menig keer over in zijn dagboek. Zo schreef hij op 6 november: Er vielen in de morgen opeens weer Engelse granaten. Het huis van P. de Ruiter werd vernield. Zijn vrouw en kinderen waren net het huis uit gevlucht. ‘Vrouw Versendaal’, Niza Versendaal-Hoogwerff, ‘werd dodelijk getroffen door een scherf’.
Ooggetuige Leen Jabaay vertelde het als volgt:
‘Ik stond voor onze school. Naast me stond mevrouw Versendaal. Ik was een beetje bang voor die vrouw, want ze was zo mager dat ik dacht: misschien is ze wel een heks. Er vlogen vliegtuigen over en er werd op die vliegtuigen geschoten. Opeens zag ik vrouw Versendaal naast me zomaar naast me neer vallen. Ik vond het heel vreemd. Maar omdat ik op dat moment mijn moeder hard hoorde roepen dat ik als de wiedeweerga naar huis moest komen, rende ik naar huis. Ik heb er nog vaak aan terug gedacht. Dan dacht ik: was het echt zo gegaan, of heb ik dat maar gedacht? maar toch, ik herinner me so sterk dat die vrouw zomaar omviel. Ze was een hele magere vrouw en ze is in Strijen begraven’.
Niza Versendaal-Hoogwerff, 53 jaar oud, overleed ter plaatse aan haar verwondingen. Haar stoffelijk overschot werd op een handkar achter de fiets door twee ooms naar haar dochter Anna van der Maas-Versendaal (1915-2010) gebracht. Vanuit daar is ze begraven op de Algemene Begraafplaats te Strijen.
De naam van Niza Versendaal-Hoogwerff en haar nagedachtenis leven voort op:
- Herdenkingszuil Burgerslachtoffers te ‘s-Gravendeel
bronnen
- Dekker, Loek e.a., Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945 (Heinenoord 2015)
- Dagboek Jan van Kleef
Laatst bijgewerk: 28 februari 2025