Skip to main content

Visser, Nicolaas

Hij werd geboren op 27 februari 1922 te Papendrecht als zoon van Jan Visser (1892-1980) en Maria Van Drunen (1894). Nico bleef enig kind en woonde vanaf 1929 in Heinenoord op het adres C 53. Nico was van beroep scheepswerktuigkundige.

Arbeitseinsatz

Nico werd in 1943, evenals duizenden Nederlandse mannen, gedwongen om in Duitsland te gaan werken. Deze Arbeitseinsatz was voor de Duitse bezetter een cruciale en nietsontziende manier om de oorlog gaande te houden. Nico vertrok naar Plön (Schleswig-Holstein)  in Noord-Duitsland. Over zijn periode in Plön is geen informatie gevonden, evenmin over zijn werk en verblijf aldaar. 

Op 15 december 1944 ging het mis bij rangeerwerkzaamheden en Nicolaas Visser, 22 jaar oud, kwam daarbij om het leven. Op 18 december 1944 werd hij begraven op het Friedhof van de Evangelische Luth. Kirchengemeinde in Plön.

Zijn vrienden van de Barendrechtse korfbalclub plaatsten op 13 januari 1945 een overlijdensadvertentie in de regionale krant. Ook de Heinenoordse vrienden plaatsten een advertentie. Kennelijk bleef een officieel bericht van overlijden uit, want de ouders meldden in de overlijdensadvertentie van 5 juni 1945: ‘ondanks dat officieel bericht uitblijft hebben wij nu zekerheid dat onze zoon is overleden’. Mogelijk hoopten ze, tegen beter weten in, dat hun zoon zou terugkeren.

In juli 1954 bezochten de ouders met een door de Oorlogsgravenstichting  georganiseerde reis het graf van hun dierbare en enige zoon: hij was op 31 oktober 1953 herbegraven op het Nederlandse Ereveld te Lübeck. De naam van Nicolaas Visser en zijn nagedachtenis leven voort op het virtueel monument.

Bron

laatst bijgewerkt: 5 maart 2025 

Link naar monument en thema