Skip to main content

Crash 22 oktober 1943, Goudswaard

Op vrijdag 22 oktober 1943, omstreeks 17:20 uur (LT) steeg de Handley Page Halifax Mk.II met serienummer LW 259 en voorzien van de rompcode NP-F, op van haar basis RAF Rufforth, gelegen in het Engelse graafschap Yorkshire. De bommenwerper en haar bemanning behoorde tot het 

RAF No. 158 squadron. De bemanning bestond uit twee officieren en vijf onderofficieren van drie nationaliteiten, Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland, te weten:

Piloot – P/O Barrington H. Marshall
Flight-Engineer – Sgt. William Hartley
Navigator – F/S  Robert A. Nield (RAAF)
Bommenrichter – F/S  Robert J. Farrelly (RNZAF)
Radiotelegrafist – Sgt. George P. Finlay
Rugkoepelschutter – Sgt. Charles H.M. Wilson
Staartschutter – F/O  Edwin A. Harris (RAAF)

Dit was in zekere zin een speciale bemanning. Normaal gesproken werden bij de Operational Training Unit’s (O.T.U’s) alle leerlingen bij elkaar in een ruimte geplaatst en werden door eigen keuzes een bemanning samengesteld. Omdat alles geheel vrijwillig was, schiep dit een bijzondere band. 

Voor Barrington Marshall was dit zijn tweede bemanning, samengesteld uit overgebleven bemanningsleden. Vier van hen, F/O Nield, Sgt. Finlay, Sgt. Wilson en F/O Harris keken een maand eerder de dood al eens in de ogen. 

In de nacht van 23 op 24 september 1943 waren ze namelijk bij een terugkeer van een aanvalsvlucht op de Duitse stad Mannheim, gecrasht met hun Halifax met serienummer LW283 en rompcode NP-V, bij Wragby, ca. 18 km ten NO Lincoln. Deze vier bemanningsleden konden ongedeerd uit het vliegtuigwrak komen. 

De overige leden van die bemanning waaronder de piloot, Flying Officer (1e Lt.) Clapson en bommenrichter waren door verwondingen niet meer inzetbaar. De boordwerktuigkundige was door een degradatie niet meer in staat om te vliegen. Het enige overgebleven bemanningslid van die bemanning, F/S Robert Farelly kon door omstandigheden niet mee toen deze Halifax crashte in de nacht van 23 op 24 september 1943.

Barrington Marshall had al zeven missies gevlogen met zijn eerste bemanning toen hij in het ziekenhuis belandde. Het gerucht ging dat hij, nadat hij het ziekenhuis had verlaten, dronken van zijn fiets was gevallen waardoor hij enige tijd niet meer inzetbaar was. De rest van zijn bemanning werd verdeeld en toen Barrington in oktober terugkeerde, werd hij gezagvoerder van de bovengenoemde bemanning. 

De Halifax NP-F maakte deel uit van een aanvalsmacht van 569 bommenwerpers die als doel hadden de Duitse stad Kassel. Het was de achtste missie van de Lancaster LW259 met haar bemanning. Echter zou deze operationele missie fataal aflopen. De Halifax NP-F zou het doel nooit halen. 

Al op de heenweg werd de Halifax NP-F boven Nederlands grondgebied getroffen door Duitse luchtafweergeschut (FLAK, Flug Abwehr Kanone).  Omstreeks 19:50 uur stortte de bommenwerper neer halverwege de Buitendijk met de kruising Lange Eendragtsweg in de Hoeksche Waard, nabij Goudswaard. De bommenwerper werd geclaimd door de 2.-4./Marine-Flak-Abteilung 813 te Hoek van Holland en omliggende gebieden en de 2.-4./gemischte (gemengde) Flak-Abteilung 665 waarvan onderdelen waren gestationeerd in Schiedam . 

De volgende morgen werden de zeven lichamen door Duitse soldaten geborgen en overgebracht naar de begraafplaats Crooswijk in Rotterdam waar zij tot op heden rusten. 

Bronnen

Laatst bijgewerkt 11 maart 2025