Skip to main content

Green, Jack Dawson

Jack werd geboren op 27 december 1923 te Hawthorn, een buitenwijk van Melbourne, Victoria, Australië, gelegen in het lokale bestuursgebied van de stad Boroondara, waarin ook Camberwell ligt. Zijn ouders waren Walter Dawson Green (1885-1965) en Elsie Maude Rice (1885-1968). 

Zij kregen twee kinderen. Op 17 februari 1920 werd dochter Joyce Mary (1920–2012) geboren en op 27 december 1923 werd Jack Dawson (1923-1945) geboren.  

Er is (vooralsnog) niets bekend over de kinder-en jeugdjaren van Jack. Hij volgde de basisschool en de middelbare school die hij verliet met een diploma. Het gezin woonde toen op 7 Killara Avenue in Camberwell.

Op 2 april 1942 meldde Jack zich op 18 jarige leeftijd vrijwillig aan bij Area 24a in Surrey Hills, Victoria, voor militaire dienst waar hij zijn dienstnummer V256568 kreeg toegewezen. Op 7 april 1942 slaagde hij voor zijn medische keuring. Op 13 april 1943 werd hij overgeplaatst vanuit Ontvangkamp in Egypte naar 104 M.B. (Mechanised Brigade?) Op 5 mei 1942 volgde plaatsing bij de 2e Gemotoriseerde Divisie Mobiele Camouflage cursus nr.6 (Midden Oosten strijdkrachten). Op 10 mei 1943, na de cursus, volgde weer plaatsing bij zijn eerdere eenheid. Op 12 juli 1942 werd Jack bevorderd tot Lance Corporal (korporaal). Op 30 juli 1942 werd Jack overgeplaatst naar de Royal Australian Air Force.

Over zijn vliegopleiding is verder niets bekend. Na het behalen van zijn brevet werd Jack begin 1943 overgeplaatst naar Engeland waar hij nog diverse trainingen volgde voor hij bij een operationeel jachtbommenwerper squadron kwam. In december 1944 werd hij ingedeeld bij het RAF 229 squadron welke eenheid vloog met de Supermarine Spitfire. In februari 1945 werd dit squadron onderdeel van het RAF No. 603 squadron genaamd ‘City of Edinburgh’.

Op zaterdag 17 maart 1945, kort na 11:00 uur, steeg Jack op vanaf de vliegbasis Ludham, gelegen in het Engelse graafschap Norfolk, voor een aanvalsvlucht op de spoorlijn Utrecht – Den Haag. 

Jack vloog in de Spitfire LF.XVI met serienummer SM 473 en rompcode XT-H en maakte deel uit van een formatie van twaalf Spitfires. De Spitfires waren voorzien van een bommenlast van 1 x 500 lb en 2 x 250 lb. Ter hoogte van Den Haag werd het Nederlandse luchtruim binnen gevlogen. 

Vervolgens werden spoorwegknooppunten tussen Gouda en Moordrecht gebombardeerd en werd de spoorlijn over een lengte van 50 meter geheel vernield. Na de aanval werd door gevlogen naar een vooruitgeschoven landingsstrip, Advanced Landing Ground, B67 nabij het Belgische Ursel. 

De laatste vlucht, crash op 17 maart 1945 ter hoogte van Heinenoord

Nadat was geluncht, de vliegtuigen waren afgetankt en opnieuw waren voorzien van bommen, steeg de formatie, waaronder Jack, om 14:15 uur voor de tweede keer die dag op met dezelfde bommenlast. Aanvalsdoel was nu de spoorlijn Utrecht – Hilversum. Omstreeks 14:45 uur werd de spoorlijn bij Maartensdijk met succes aangevallen waarna koers werd gezet naar de landingsstrip B67 bij Ursel.

Helaas zou Jack de landingsstrip niet halen. Ter hoogte van de Barendrechtse brug, zag Jack op de weg, die vanaf de brug naar de Blaaksedijk leidde, een Duitse legertruck rijden. Bij de aanval op deze truck werd Jack dodelijk geraakt door een geweerkogel die een van de Duitse soldaten vanaf de grond had afgevuurd.

De medevliegers van Jack hoorden in hun koptelefoon nog plotseling de kreet: ‘ik ben geraakt’, waarna de Spitfire van Jack neerstortte ter hoogte van de Boonsweg in Heinenoord, nabij de Oude Maas, in land wat onder water stond.

Duitse soldaten gingen daarop naar het vliegtuigwrak om te zien wat er met de piloot was gebeurd. Bij terugkomst bij de boerderij droegen de soldaten in hun midden een witte doek, wat de parachute van de piloot bleek te zijn met daarin zijn lichaam. Het stoffelijk overschot werd met de parachute in de schuur van de boerderij gelegd.

De dag daarop, zondag 18 maart, werd het lichaam van Jack Dawson Green op een boerenkar vervoerd naar de Algemene begraafplaats in Barendrecht. Daar werd hij door Duitse soldaten op maandag 19 maart 1945, in het zuidwestelijke gedeelte bij de kapel begraven, waar hij tot op heden rust.

Zijn ouders in Australië kregen enige dagen later een telegram waarin stond dat hun zoon Jack tijdens een missie boven Nederland werd vermist. In 1947 kregen zij de officiële bevestiging van zijn dood.

De naam van Jack Dawson Green en zijn gedachtenis leven voort op het:

  • Het monument voor Jack Dawson Green – Heinenoord
  • het monument Luchtoorlog Hoeksche Waard – Oud-Beijerland

Bronnen

*De foto van Jack Dawson Green is genomen vier dagen voor hij sneuvelde.

Laatst bijgewerkt 14 april 2025