Zij werd geboren op 20 juli 1918 te Klaaswaal als dochter van Jan Kegel en Klazina van der Linden. Cornelia woonde met haar ouders aan de Molendijk 163 te Klaaswaal. Na de lagere school volgde zij de MULO in Oud-Beijerland.
Corrie werkte als dienstbode in Rotterdam en op 12 maart 1942 werd ze, door de SIPO, gearresteerd in Rotterdam en gevangengezet in het Huis van Bewaring aan de Noordsingel in Rotterdam. Een maand later, op 13 april, werd ze weer vrijgelaten. Waarvan ze werd verdacht is niet bekend.
Op 7 juli 1944 werd ze opnieuw opgepakt en ook nu weer vastgezet in het Huis van Bewaring aan de Noordsingel. Als woonadres gaf ze toen aan: Josephstraat 80b, Rotterdam en als beroep dienstbode.
Op 12 augustus 1944 werd ze getransporteerd naar Kamp Vught.
Het kamp werd na Dolle Dinsdag (5 september 1944) door de Duitsers volledig ontruimd. De geallieerden waren vlakbij en de Duitsers zagen kans om in twee dagen tijd alle gevangenen naar andere concentratiekampen in Duitsland af te voeren.
De grootste groep vrouwen werd op 6 september op transport gezet en onder de meest afschuwelijke omstandigheden naar Ravensbrück getransporteerd: Corrie Kegel was een van deze vrouwen. Een maand later werd ze overgeplaatst naar Dachau. Dat kamp werd op 29 april 1945 bevrijd door de Amerikanen.
Repatriering
Het was niet mogelijk om direct naar Nederland te reizen en Corrie kwam terecht in Berchtesgaden.
Cornelia Kegel overleed op 2 augustus 1945, 27 jaar oud, in Berchtesgaden.
Vergeten is Cornelia Kegel niet, haar naam en nagedachtenis verbinden we aan het Monument 1940-1945 in Klaaswaal.
Dit verhaal is nog in bewerking – we missen nog veel informatie en verder onderzoek is nodig om de leemten in dit verhaal te kunnen opvullen.
Bron
laatst bijgewerkt: 14 maart 2025