
Pot, Pieter Jacobus
Hij werd geboren op 1 augustus 1896 te Puttershoek als zoon van Hendrik Leendert Pot (1861) en Adriaantje van den Berg (1865). Hij groeide op met zijn zus Marigje en broers Leendert en Dirk en hij werkte als smid in Puttershoek.
Piet Pot trouwde op 12 december 1924 te Klaaswaal met Barbera Cornelia Bervoets (1891-1981); zij kregen twee zonen, Henk en Jaap. Het gezin woonde aan de Voorstraat 38 in Klaaswaal en Piet werd fietsenhersteller, taxichauffeur en werkman (ambtenaar) bij de PTT. In dit laatste beroep had hij kennis opgebouwd van communicatiemiddelen en dat is hem misschien wel noodlottig geworden.
Op 26 januari 1945 werden Piet Pot, zijn vrouw en beide zonen opgepakt, mogelijk was er verraad in het spel. Werd Piet Pot verdacht van verzetsactiviteiten? Luisterde hij naar Radio Oranje, hetgeen verboden was? Bracht hij de verzetskrant rond? Luisterde hij Duitse telefoongesprekken af en verspreidde hij die informatie aan derden? Drie dagen later werd ook dominee Hugenholtz van Klaaswaal opgepakt. Was er een verband tussen beide aanhoudingen?
Barbera Pot en zoon Henk werden op 9 februari weer vrijgelaten en zoon Jaap was al eerder vrijgekomen. Piet Pot werd op de 17e februari overgebracht naar het Oranjehotel in Scheveningen en verbleef in cel nr. 588. Dominee Hugenholtz verliet op 21 februari het Huis van Bewaring als vrij man. Tenslotte werd Piet Pot geïnterneerd in Kamp Amersfoort.
Aanslag in de nacht van 6 op 7 maart 1945 op Rauter (Der Höhere SS und Polizeiführer)
Een verzetsgroep uit Apeldoorn wilde een vrachtwagen van de Wehrmacht buitmaken en bij verrassing hielden ze de avond van de 6e maart een open personenwagen (BMW) aan, waarin drie personen zaten. Nog voordat de auto tot stilstand was gekomen, werd door de leden van de verzetsgroep direct het vuur geopend op de inzittenden. De mannen van de verzetsgroep vluchtten na de schietpartij in de veronderstelling dat de Duitsers gedood waren. Een man, weliswaar zwaargewond, overleefde de aanslag en dat was Hanns Albin Rauter, Der Höhere SS und Polizeiführer.
De vergelding
Er kwam snel een reactie! Op 8 maart 1945 werden ‘Todeskandidaten’ geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte (38), Amsterdam (53), Fort Bilthoven (6) en Woeste Hoeve (117). Het leven van Pieter Jacobus Pot eindigde op de massafusillade plaats in Kamp Amersfoort met nog 48 mannen.
Een trieste balans van 263 personen die moesten boeten voor deze vergissing van het verzet.
Pas in juni 1945 hoorden Barbera Pot en haar kinderen wat er met haar man en hun vader was gebeurd. Na de identificatie werd Pieter Jacobus Pot in een tijdelijk graf begraven op de Algemene begraafplaats Rusthof te Amersfoort. Op maandag 20 augustus 1945 kreeg Pieter Jacobus Pot zijn laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats te Klaaswaal.
De naam van Pieter Jacobus Pot en zijn nagedachtenis leven voort op:
- Het monument Moeder – Heinenoord
- Het monument 1940-1945 – Klaaswaal
Bronnen
- Pot, Peter, Na 70 jaar stilte (2021)
- Weber, E.P., Gedenkboek van het Oranjehotel (Aspekt 2016)
- https://wo2-hoekschewaard.nl/verzet/2017-na-70-jaar-stilte/
laatst bijgewerkt: 14 maart 2025