
Wekken, Antonis van der
Antonis werd geboren op 7 april 1877 te Kerkwerve, als zoon van Antonis van der Wekken (1836-1914) en Neeltje bij de Vaate (1835-1925). Hij groeide op in een groot gezin van 12 kinderen, van wie er drie op jonge leeftijd overleden.
Antonis trouwde met Grietje de Vlieger (1876-1945), zij woonden in Kerkwerve en stichtten een gezin. Eén van de kinderen, dochter Nel trouwde met Frans van den Bout.
Inundatie, vertrek uit Zeeland
In maart 1944 wordt Schouwen-Duiveland, net als delen van de Hoeksche Waard, onder water gezet door de bezetter, die daarmee een landing van de geallieerden in het westen wil voorkomen. Een grote volksverhuizing komt op gang, zonder uitzicht op een snelle terugkeer. Een onzekere tijd breekt aan.
Dochter Nel gaat met haar man Frans en een groot deel van zijn familie naar Slootdorp in de Wieringermeer, met een tussenstop in Terbregge bij Rotterdam. Antonis en Grietje blijven achter in Terbregge, bij een schoonzus van Frans, en maken daar de bevrijding mee.
Terugkeer naar huis, naar Zeeland
Na de bevrijding worden de sluizen bij eb opengezet en kan het water uit de geïnundeerde gebieden afvloeien naar de rivieren. De doorgestoken dijken worden gedicht en mijnen onschadelijk gemaakt. Langzaam komt de terugkeer naar huis op gang. Een paar zwagers van dochter Nel nemen een kijkje op Schouwen-Duiveland. Hoe staat het er bij met hun boerderijen en landerijen? Ze komen na verloop van tijd terug en het motto is: ‘Inpakken en wegwezen’.
Op 14 juni 1945 scheept het gezelschap in Noord-Holland in op ‘De Verandering’, het vrachtschip van Jan Pols. Ze varen naar Rotterdam en meren aan in Terbregge om de huisraad op te halen.
Antonis en Grietje stappen daar ook aan boord en op 18 juni vertrekt het gezelschap naar huis. Tot het eiland Tiengemeten loopt de reis voorspoedig maar rondom het eiland en het Vuile Gat zijn de mijnen nog niet geveegd. Doortocht is op eigen risico. Goede raad is duur, voorzichtig doorvaren of dagen lang blijven liggen tot de mijnen geveegd zijn? De schipper kiest, na overleg, om voorzichtig door te varen. Het is vijf uur in de middag en ze zijn bijna thuis…
Dan gaat het faliekant mis. Plotseling een luide explosie, het schip is op een mijn gelopen en ontploft. Het schip wordt in de hoogte geslingerd en verdwijnt daarna in het water.
Antonis verdrinkt, evenals zijn vrouw, zijn schoonzoon Frans, kleinzoon Rientje, de verdere familie van Frans en de schipper en zijn gezin. Zijn dochter Nel en twee knechten van schipper Pols overleven deze ramp.
Antonis en Grietje vinden de laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats te Kerkwerve in een gezamenlijk graf met schoonzoon Frans en kleinzoon Rientje.
Laatst bijgewerkt 11 september 2024