
Hoebers, Peter Johannes Jacobus
Peter Johannes Jacobus Hoebers werd geboren op 13 oktober 1919 in Helden als zoon van Franciscus Hubertus Hoebers (1887-1956) en van Johanna Antonia Kersten (1893-1963).
Zijn roepnaam was Jean, maar ook wel de Limburgse variant Sjeng. Hij was van beroep smid, net zoals zijn vader.
In zijn vrije tijd was Jean Hoebers voetbalspeler van het tweede elftal van de RKVV Concordia in Beringe en was hij leider van de katholieke jeugdbeweging de Jonge Wacht.
In de nacht van 11 op 12 mei 1940 was Jean Hoebers, als korporaal deel uitmakend van een samengesteld verband van het tweede bataljon van het Regiment Huzaren Motorrijders (2 RHM), met het pontveer van Papendrecht over de Merwede gezet en de stad Dordrecht binnengereden. Het verband bestond uit een samenstelling van vijf groepen motorrijders van 2 RHM aangevuld met een deel van het PAG-eskadron van dat regiment, bestaande uit een sectie zware mitrailleurs met twee stukken pantserafweergeschut (PAG). Ze hadden de opdracht gekregen om Wieldrecht te bezetten en daar de pont veilig te stellen voor de overtocht van een regiment van de Lichte Divisie. Onderweg werden ze door Duitse parachutisten zwaar onder vuur genomen. Geschrokken van de Duitse weerstand werd contact opgenomen met Groep Kil. De opdracht luidde: ‘Tusschen Zeehaven en NO daarvan zijn Duitschers. Ik raad u aan door te stooten over Dubbeldam-Zuiddijk, recht op Wieldrecht aan. U moet snel doorstooten.’ Ze stelden zich op om naar Wieldrecht te vertrekken en gingen richting buitenplaats Amstelwijck. Even verderop in de buurt van het viaduct over de rijksweg werden ze opnieuw onder vuur genomen en werd de voorste motorrijder, huzaar Zuiderwijk, gedood. Tientallen Duitsers kwamen langs de rijksweg richting de huzaren en er ontstond een fel vuurgevecht. Na enige tijd werd besloten om naar het noordwesten te trekken richting de Kil. Dwars door het veld werd via de Zeehaven de oever van de Kil bereikt. Er werd geprobeerd om een schipper aan de andere kant van de Kil zover te krijgen om hen over te zetten naar de westoever van de Kil, maar hij weigerde om naar de oostoever te varen. Daarom werd er besloten om via de oever zuidwaarts naar het veerpunt bij Wieldrecht te gaan. Nog maar net op weg ontvingen de motorrijders opnieuw zwaar mitrailleurvuur, maar deze keer vanaf de westzijde van de Kil. Doordat de huzaren in leren jacks en motorlaarzen gekleed waren dachten de Nederlandse troepen aan de overkant met Duitsers te maken te hebben. Korporaal Hoebers lag half in het water en was dodelijk geraakt in zijn buik. Het lukte wachtmeester Gommans om contact te maken met troepen van 4-3 GB bij het veerpunt en konden de huzaren snel naar ’s-Gravendeel worden overgezet. Gommans slaagde er dus in om Hoebers in veiligheid te brengen, maar de 20-jarige Peter Johannes Jacobus Hoebers overleed de volgende dag, 13 mei, in het noodhospitaal in ’s-Gravendeel aan zijn verwondingen.
Het mitrailleurvuur dat de huzaren getroffen had was afkomstig van MC-II-28 RI, van het bataljon van majoor Ravelli. Het had het leven gekost aan vijf huzaren.
Peter Johannes Jacobus Hoebers werd begraven op de rooms-katholieke begraafplaats Beringe.
Vergeten is Peter Johannes Jacobus Hoebers niet, zijn naam en nagedachtenis verbinden we aan het Monument 1940-1945 in ’s Gravendeel.
Bronnen
- http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=hoebers-p-j-j
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/64270/peter-johannes-jacobus-hoebers
Laatst bijgewerkt 18 maart 2025