
Martens-Weber, Anna Mina
Zij werd geboren op 6 september 1902 te Rotterdam als dochter van Hendrik Jacobus Weber (1880) en Mina Hoornweg (1879). Anna groeide op met tien broers en zussen. Zij was de op een na oudste van het gezin, dat woonde in de Oranjeboomstraat in Rotterdam.
Anna trouwde op 6 juni 1928 met Hendrikus Bernardus Martens (1902-1963). Het paar kreeg geen kinderen en woonde aan de Brielselaan 80b te Rotterdam. Haar man werkte als kassier bij de Holland-Amerika Lijn; hij keerde salaris uit aan het personeel.
6 mei 1944 – op voedseltocht naar de Hoeksche Waard
Anna ging op 6 mei 1944 met haar zus Mien mee naar de Hoeksche Waard op zoek naar voedsel. Ze kwamen via Barendrecht in Strijen terecht en beide vrouwen hadden een zakje aardappelen bemachtigd. Ze wilden met de tram via de Blaaksedijk weer terug naar Rotterdam. Op het perron aan de Achterstraat, kort voor vertrek van de tram, werd Anna aangehouden voor controle. Zij verzette zich tevergeefs en moest het zakje aardappelen afgeven aan de controleur van de Crisis Controle Dienst, tevens sympathiserend NSB’er.
Zus Mien was met haar zakje aardappelen al op de tram gestapt en Anna wilde op het laatste moment toch nog op de rijdende tram springen. Dat mislukte, zij kwam tussen twee rijtuigen terecht, werd overreden en stierf ter plaatse.
Anna Mina Martens-Weber, 42 jaar oud, werd op 10 mei 1944 begraven op de Algemene Begraafplaats Crooswijk in Rotterdam.
Henk Martens hertrouwde met Francien Provoost, een collega van de Holland Amerika Lijn en tot zijn overlijden op 23 april 1963 woonde het paar in Barendrecht.
Wie was die onbekende vrouw?
Het bleef 72 jaar lang onbekend wie die vrouw was die op 6 mei 1944 op zo’n tragische wijze in Strijen om het leven was gekomen.
Deze gebeurtenis liet bakker Jan de Koning uit Strijen al die jaren niet los en hij deed op 2 juni 2015 een derde oproep in het Algemeen Dagblad. Zouden er nog nabestaanden zijn van deze vrouw die op zo’n onfortuinlijke wijze om het leven was gekomen? Wie was zij en wat was haar verhaal?
En nu kwam er een reactie van Egbertien (Tine) Lippens-Riksman uit Voorschoten, een nichtje van Anna Martens. Het dodelijke slachtoffer, dat niet met name in Strijen bekend was, kreeg nu een naam, een gezicht en een verhaal. In 2016 werd het hele verhaal gepubliceerd in het AD..
Vergeten is Anna Mina Martens-Weber niet, haar naam en nagedachtenis verbinden we aan het Monument 1940-1945 Burgerslachtoffers in Strijen.
Bronnen
- https://wo2-hoekschewaard.nl/nieuwsberichten/wie-weet-iets-over-dit-incident-uit-de-oorlog/
- https://wo2-hoekschewaard.nl/strijen/6-mei-1944-rotterdamse-overlijdt-tragisch-tijdens-hongertocht/
laatst bijgewerkt 23 maart 2024