Skip to main content

Malgrom, Jacob

Jacob Malgrom werd geboren op 23 september 1917 in Numansdorp en was de zoon van Gerrit Malgrom (1881-1962) en van Maaike Appeldoorn (1890-1975).

Jacob Malgrom, in het dagelijks leven landarbeider, was als dienstplichtig soldaat ingedeeld bij de 1e compagnie van het 1e bataljon van het 3e Regiment Infanterie (1-I-3 RI). Hij lag in de vroege morgen van 10 mei 1940 in stelling ten westen van Mill, een dorp in het oosten van Noord-Brabant. De verdediging bij Mill was een onderdeel van de verdedigingslinie de Peel-Raamstelling. Het enige doel van de Duitsers was om zo spoedig mogelijk door de Peel-Raamstelling heen te breken om zo richting het westen te trekken. En dat deden ze op een verrassende manier. Rond één uur in de vroege morgen vertrok een gepantserde treincombinatie, bestaande uit een pantsertrein gevolgd door een goederentrein, uit Duitsland richting de Nederlandse grens met daarin een bataljon van zo’n 900 militairen. De trein stopte bij de grens en wachtte op de X-Zeit, het begin van de Duitse aanval op Nederland. Kort na X-Zeit, tegen vier uur ’s morgens Nederlandse tijd, vertrok de treincombinatie en kon ongehinderd doorrijden richting de Peel-Raamstelling. De treinen passeerden ook zonder problemen het station Mill en reden door tot het gehucht Zeeland op ongeveer anderhalve kilometer achter de Nederlandse stelling. Er werd geen schot gelost! Dit was rond vijf uur ‘s morgens en het Duitse bataljon verliet snel de treincombinatie. De Nederlandse stelling werd in de rug aangevallen. Bij de gevechten die rondom Mill uitbraken sneuvelden drie Nederlandse soldaten.

Vroeg in de middag bereikten de eerste Duitsers het dorp Mill en volgde een felle strijd. Het dorp was deels geëvacueerd dus er waren weinig burgers. Uit de huizen werd constant geschoten. In het begin van de avond werden de stellingen bij Mill door Duitse bommenwerpers gebombardeerd, maar hierbij kwam niemand om het leven. Na hevige gevechten was rond 10 uur in de avond de Duitse doorbraak bij Mill compleet. Het was in en rond Mill een bloedige strijd geweest en had het leven gekost aan dertig Nederlandse militairen.

Hoe en wanneer Jacob Malgrom sneuvelde is onduidelijk. Zijn overlijdensakte in de burgerlijke stand van de gemeente Mill en Sint Hubert geeft ook geen duidelijkheid: ‘dat op 13 mei 1940 des voormiddags half elf uur te Mill en Sint Hubert is gevonden, de 22-jarige Jacob Malgrom.’ 

Uit later onderzoek bleek, dat men op 10 mei Jacob Malgrom gesneuveld had zien liggen naast de weg richting de oude kapel in de buurt bij Mill en diezelfde dag een veldgraf had gekregen. Enkele dagen later werd hij op de begraafplaats in Mill begraven.

Op 17 september 1940 werd hij herbegraven op de begraafplaats van Numansdorp.

In 1948 werd hem postuum het Oorlogsherinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen ‘Nederland mei 1940’ toegekend.

Jacob Malgrom wordt genoemd op het oorlogsmonument in Mill. Op de plaquette staan vijftig namen van militairen en burgers die op 10 mei 1940 bij de gevechten bij Mill zijn omgekomen.

De naam van Jacob Malgron en zijn nagedachtenis leven voort op het virtueel monument.

Dit verhaal is nog in bewerking.

Bronnen

Laatst bijgewerkt 28 maart 2025

Link naar monument en thema