Skip to main content

Sijs, Antonius

Antonius Sijs werd op 5 november 1919 in Heerhugowaard geboren als zoon van de groentenkoopman Arie Sijs (1882-1950) en van Aafje Koppes (1886-1963). In 1940 was zijn vader brandstoffenkoopman.

Antonius Sijs, roepnaam Anton, of Antoon, was in het dagelijks leven vrachtwagenchauffeur.

Hij was dienstplichtig soldaat bij de 19e Batterij Luchtdoelartillerie (19 Bt LuA) en lag op 10 mei 1940 met zijn batterij, bestaande uit drie stukken 7,5 cm geschut, in stelling ten noordoosten van Moerdijk. De batterij werd als eerste doelwit aangevallen door Duitse vliegtuigen en twee bommen vielen midden in de batterij waarbij enkele gewonden vielen. Kort na deze aanval kreeg de batterij een tweede bomaanval te verduren. Toen ook nog in de buurt van de batterij landende parachutisten werden waargenomen, werd de batterij onmiddellijk geëvacueerd. Een deel van de soldaten van de batterij vluchtte, zonder wapens, naar de haven van Moerdijk en zij begaven zich aan boord van de schepen van de veerdienst Veer 2 C. Antonius Sijs ging aan boord van het logiesschip de Mathilde. De parachutisten hadden inmiddels de haven bereikt en namen de vertrekkende schepen onder vuur. In het schip werd Antonius Sijs neergeschoten. Alle schepen konden op tijd de haven verlaten en staken het Hollandsch Diep over richting de Dordtsche Kil. Omdat Willemsdorp, gelegen op de zuidwestelijke punt van het Eiland van Dordrecht, door de Duitsers bezet was, werd een ligplaats gekozen aan de Strijense oever aan de zuidkant van de Hoeksche Waard.

De 20-jarige Antonius Sijs had het Duitse vuur niet overleefd. Pas op 22 augustus 1940 werd zijn overlijden in Strijen aangegeven: ‘dat op de tiende der maand Mei des voormiddags ten tien ure binnen deze gemeente is overleden, Sijs, Antonius, twintig jaren, van beroep chauffeur’.

Antonius Sijs werd in Strijensas begraven en op 11 juli 1940 herbegraven op de rooms-katholieke begraafplaats van de parochie Heilige Familie in Heerhugowaard. In 1980 kreeg hij zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld  Grebbeberg in Rhenen.

Antonius Sijs wordt herdacht op het ‘Oorlogsmonument 1940-1945 Strijen’, dat op de westgevel van de Nederlands Hervormde Kerk van Strijen is aangebracht en op het monument ‘O Heer Redt Ons’ in Heerhugowaard.

Dit verhaal is nog in bewerking.

Bronnen

Laatst bijgewerkt 28 maart 2025

Link naar monument en thema