Hij werd geboren op 24 juni 1918 te Zwijndrecht als zoon van Adrianus de Deugd (1891-1986) en Elizabeth de Bruin (1895-1963). Cor was de oudste in het gezin van negen kinderen. Het gezin woonde op het adres A 220 in Heerjansdam.
Cor werkte tijdens de bietencampagne op de Suikerfabriek te Puttershoek. Op zondag 29 november 1941 moest Cor ‘s avonds om 20.00 uur beginnen met zijn werk. Zoals altijd kwam hij met het veerpontje vanaf de Groote Lindt naar het haventje van Puttershoek. Cor had nog tijd over en bezocht café Veerzicht aan de haven. Cor stond rustig aan de bar te praten met anderen toen drie Duitse soldaten het café binnen kwamen lopen. Een van de Duitsers bood Cor een biertje aan en dat weigerde hij tot tweemaal toe. Dat maakte de Duitse soldaat woedend: hij haalde zijn bajonet tevoorschijn en stootte Cor de Deugd recht in het hart, hij viel op de grond en overleed ter plaatse.
Cornelis de Deugd, 23 jaar oud, werd begraven op de Algemene Begraafplaats te Heerjansdam.
De Duitse soldaat moest zich verantwoorden voor het Duitse militaire gerechtshof in Amsterdam. Hij werd schuldig bevonden en moest negentig dagen aan het front dienen.
De naam van Cornelis de Deugd en zijn nagedachtenis leven voort op het virtueel monument.
Dit verhaal is nog in bewerking.
Bron
- Spitters, A.A., Een goede spion kan oud worden, (2018) vertaald door Karel Westdorp – Stichting Oud-Puttershoek
laatst bijgewerkt: 6 april 2025