
Stelt, Leendert van der
Hij werd geboren op 2 augustus 1920 in Numansdorp als zoon van Willem van der Stelt (1878-1949) en Maria Telleman (1882-1947). Willem en Maria trouwden op 7 april 1905 in Numansdorp en zij woonden met hun kinderen op een boerderij aan de Middelsluissedijk Wz. 38 in Numansdorp. Leen was ook werkzaam op de boerderij van zijn ouders. Vanaf februari 1944 werden grote delen van de Hoeksche Waard onder water gezet en moesten bewoners elders onderdak zoeken. Ook Leen en zijn ouders moesten de boerderij verlaten. Ze konden terecht in de oudste boerderij van de Hoeksche Waard: de Mariënhof aan de Smitsweg in Westmaas. Aan het einde van de oorlog had Jan Boer, de eigenaar van de Mariënhof ook nog onderduikers in huis, te weten IJsbrand de Zeeuw, zoon van de burgemeester van Numansdorp en Henk van der Linden uit Zuid-Beijerland.
De bevrijding hing in de lucht
Op de 4e mei zaten ‘s avonds om 11 uur de families Boer, Van der Stelt en de onderduikers, gelukkig bij elkaar met de bevrijding in het vooruitzicht. Dat samenzijn werd wreed verstoord toen enige tientallen Fallschirmjäger de boerderij omsingelden en het woonhuis binnendrongen. De twee onderduikers konden op tijd vluchten naar de schuur maar Leen van der Stelt was te laat. Met een bajonet werd hij te midden van de overige familieleden doodgestoken en overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De Fallschirmjäger gingen nog op zoek naar de twee onderduikers, zonder succes, en vertrokken met medenemen van Jan Boer, die een kilometer barrevoets moest lopen, onder bedreiging van opgehangen te zullen worden. Jan Boer werd op bevrijdingsdag, dankzij bemiddelend optreden van een Klaaswaalse notabel, vrijgelaten.
En zo begon de bevrijding voor de families Van der Stelt en Boer en de onderduikersduikers met verdriet om het overlijden van de 23-jarige Leendert van der Stelt.
Leendert van der Stelt vond zijn laatste rustplaats op de Algemene Begraafplaats te Numansdorp.
De naam van Leendert van der Stelt en zijn nagedachtenis leven voort op het virtueel monument.
Bronnen
- Bax, Marjolein, Een wrang feest, hoe velen de bevrijding niet overleefden (Balans 2020)
- Dekker, Loek e.a., Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945 (Heinenoord 2015)
- Valkenburg, Rik, Bij ’t barnen van ’t gevaar (Dordrecht, 1970)
laatst bijgewerkt: 6 april 2025