Skip to main content

Strijd

Aan het begin en het einde van de oorlog lag de Hoeksche Waard aan het front en er werd hevig gevochten. De eerste oorlogsdagen van mei 1940 werd er heftig gevochten rondom de Barendrechtse Brug, de Moerdijkbruggen en het eiland van Dordrecht. Beschietingen en bombardementen die vele levens eisten van militairen en bewoners vsan onder andere ‘s-Gravendeel, Puttershoek,  Maasdam, Strijen, Strijensas en Numansdorp. 

De bombardementen en luchtgevechten trokken een spoor van vernieling, verwoesting en veroorzaakten veel menselijk leed. Niets was normaal meer.

Na het mislukken van Market Garden in september 1944 en daarna de bevrijding van Noord-Brabant vormde het Hollands Diep een militaire grens tussen de Hoeksche Waard en Brabant. Beschietingen over en weer, bombardementen door de geallieerden op alles wat zich bewoog in de Rijn-Delta, er brak een heftige periode aan. De bevolking van de Hoeksche Waard moest nog bijna acht maanden wachten op de bevrijding.

Wraakacties, verraad en liquidaties tekenden de vijf oorlogsjaren in de Hoeksche Waard. De Duitse bezetting liet sporen na in de Hoeksche Waard. Veel huizen en gebouwen werden beschadigd of vernietigd door bombardementen en gevechten. 

Na de bevrijding in mei 1945 kwam het dagelijkse leven en de wederopbouw weer langzaam op gang. De herinneringen aan deze donkere periode staan in het geheugen gegrift.

De oorlog woedde niet alleen in Nederland. Ook in het voormalig Nederlands Indië woedde een heftige strijd. Het KNIL (Koninklijk Nederlands Indisch Leger), bestaande uit beroepsmilitairen die zowel binnen als buiten Nederlands-Indië geworven werden, was samen met de Koninklijke Marine de Nederlandse inbreng in de geallieerde verdediging van het gebied tegen de Japanse invasie.
De Indische regering nam op 8 december 1941 het besluit Japan de oorlog te verklaren. Japan wist zich snel van een beslissend luchtoverwicht te verzekeren en de strijdkrachten op de eilanden waren niet bij machte de opmars van Japan te stuiten.
De Koninklijke Marine werd in de nacht van 27 en 28 februari 1942 compleet uitgeschakeld. Bij de Slag om de Javazee  verloren ook Hoeksche Waardse Marinemannen het leven.

Op zondag 8 maart 1942 besloot de Indische regering tot capitulatie.
De KNIL-militairen werden krijgsgevangen gemaakt en opgesloten in werkkampen in Nederlands-Indië en ver daarbuiten.
Vele honderden, waaronder ook Hoeksche Waardse KNIL-militairen, verloren het leven bij de aanleg van de Birma-Siam spoorlijn.
Japan capituleerde op 15 augustus 1945

Afbeelding
Goudswaard, WO II. Foto’s van een op 10 mei 1940 door een Nederlands jachtvliegtuig neergeschoten Duitse bommenwerper van het type Heinkel Henschel 111 P2 op het land van A. Barendrecht vlak bij de Achterweg. Twee onbekende Nederlandse soldaten poseren bij het wrak.