Skip to main content

Monument Barendrechtse Brug

Het monument is ontworpen in 1950 en vervolgens gemaakt uit hardsteen met een afmeting van 2.15 X 1.30 m. Het weegt circa 1000 kg. Op deze steen staan de namen van hen die sneuvelden, uitgebeiteld onder de woorden: 

„3de Grensbataljon. Ter nagedachtenis van hen die hun leven lieten in de Meidagen van 1940″. 

Daarboven staat een mannenfiguur, met zijn gezicht naar Rotterdam gericht, in gevecht met het kwaad gesymboliseerd door de slang.

Het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ Barendrechtse Brug is opgericht ter nagedachtenis aan 24 soldaten van het 3e Grensbataljon, die in de meidagen van 1940 sneuvelden tijdens gevechten tegen de bezetter bij en op de Barendrechtse hefbrug, bij het veer Goidschalxoord en bij het veer ‘s-Gravendeel.
Het monument is in 1952 geplaatst op de Hoeksche Waardse oever links van de oprit van de Barendrechtse Brug. Op 22 juli 1969 is de Heinenoordtunnel geopend en daarmee verloor de Barendrechtse Brug haar functie en werd afgebroken. Het monument werd overgebracht naar Barendrecht en geplaatst aan de andere zijde van de voormalige Hefbrug aan de Oude Maas.

Aan de zijde van de Hoeksche Waard sneuvelden in de meidagen van 1940:
Walterus Johannes Becht, Adrianus van den Boom, Johannes Adrianus van Broekhoven, Johannes Hendrikus Jacobus van Doorn, Johannes Antonius Christiaan Geers, Franciscus Herrijgers, Jozef Koenraads, Ludovicus Leijs, Petrus Johannes Michielsen, Antonius Francois Marie van der Voort

Aan de zijde van Barendrecht, Dordrecht en in Frankrijk sneuvelden in de meidagen van 1940:
Albert Henri Bunder, Johannes Adrianus Dorst, Cornelis Johannes Elst, Wilhelmus Gijzen, Marinus Josephus Cornelis Jonkers, Willem Johannes Klootwijk, Petrus Johannes Luyks, Marinus Cornelis  van der Merwe, Marinus Petrus Plompen, Cornelis Adrianus Wilhelmus Sibens, Cornelis Verdult, Hendricus Marinus Withagen.
Christiaan Marie André Hardus (begraven in ’s-Gravendeel)
Nicolaas Franciscus Roos (Calais/Frankrijk)

We gedenken ook:
Cornelis Johannes van ‘t Hoen, vrijwillig korporaal en schipper van het woonschip Amazone, dat in konvooi meevoer om diensten te verrichten voor Groep Spui. Vanaf stuurboord werd het schip hevig beschoten en daarbij werd Van ‘t Hoen gedood. Zijn schip liep aan de Barendrechtse zijde aan de grond.



Monument Nooit weer

Monument 3e Grensbataljon Barendrechtse Brug 

Herdachte groepen: Militairen in dienst van het Nederlandse. Koninkrijk 1940-1945 
Soort: Gedenksteen
Ontwerper: G. van Straaten steenhouwer bij de firma M. van Gils en Zonen te Rotterdam 
Onthulling: zaterdag 27 september 1952 door mevrouw Geers, weduwe van J.A.Ch. Geers in aanwezigheid van de burgemeesters van Heinenoord, Puttershoek, Barendrecht, Rhoon en Roosendaal, Majoors Reijers en de heer Dorreman oud-commandant van tweede compagnie van het derde Grensbataljon (2-3 G.B.)
Plaats: Achterzeedijk 75, 2991 SB Barendrecht, ter hoogte van de voormalige Oude Hefbrug over de Oude Maas

bronnen:

laatst bijgewerkt: 14 oktober 2024