
Korpel, Hendrik
Hij werd geboren op 30 april 1878 te Westmaas als zoon van Maria Korpel (1857-1889). Zijn moeder trouwde op 19 mei 1882 met Jan Kersten uit Heinenoord en Henk groeide op met zijn halfbroer Arend Kersten. Hij was nog maar 11 jaar oud toen zijn moeder overleed.
Henk Korpel trouwde op 18 september 1903 met Aagje de Groot, geboren op 17 mei 1878 te Klaaswaal en zij werden de ouders van 2 meisjes en 3 jongens.
De Hoeksche Waard werd steeds meer door geallieerde vliegtuigen aangevallen en zeker geschutsopstellingen waren doelwit.
In Klaaswaal, in de nabijheid van de afrit van de Stougjesdijk naar de Smitsweg stond Duits afweergeschut en in een schuur bij de korenmolen ‘de Greupmolen’ tegenover de Smitsweg, waren Duitse Rode Kruis Soldaten ingekwartierd. In een villa aan de andere kant van de dijk, ‘Huize Henny’ aan de Smitsweg 1b, hadden Duitse officieren hun intrek genomen.
Op 2 november 1944, rond acht uur ‘s avonds, werd door een Engelse jager een aanval op zowel het afweergeschut als op de villa uitgevoerd. Daarbij werd ook het huis bij de molen geraakt, waar Korpel woonde.
In een interview in 2005 vertelt pleegdochter A. Batenburg-Hoogwerf: ‘Er kwam die avond een Engels vliegtuig laag over. Dat schoot op de molen, ze zullen gedacht hebben dat het een uitkijkpost of zoiets was. Mijn pleegvader Hendrik Korpel was net herstellende van een tabaksvergiftiging en was die dag voor het eerst even buiten geweest. Hij was naar de verjaardag van het buurmeisje geweest. Hij lag net op bed toen het gebeurde. Een afzwaaier boorde zich door het raam waar hij lag en hij werd dodelijk getroffen. Door de klap veerde hij helemaal overeind. Er was geen redden aan, hij is compleet doodgebloed.’
‘De Rode Kruis Soldaten verzorgden het lichaam van mijn pleegvader’, vervolgt de pleegdochter. Enkele dagen daarna werd hij begraven op Westmaas. ‘Dit gebeurde met een boerenwagen ‘s morgens om zes uur. De echte lijkwagen was kort daarvoor ook al beschoten, waarbij een paard het leven liet. Mijn moeder moest direct het huis uit omdat het huis door de Duitsers werd gevorderd voor huisvesting van soldaten. Ze werd nooit meer de oude en over het drama sprak ze niet. Tja, er speelde zich heel wat af in die rotoorlog’, aldus de pleegdochter.
Hendrik Korpel, 66 jaar oud, werd op 6 november 1944 begraven op de Algemene Begraafplaats te Westmaas
bronnen:
- Belder, Rook, De oorlog in Westmaas – herinneringen van (oud)inwoners – (2015)
- Dekker, Loek, e.a.Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945, (Museum Hoeksche Waard 2015)
- Interview A. Batenburg-Hoogwerf, Het Kompas 2015
- https://wo2-hoekschewaard.nl/oorlogsverhaal/1944-dodelijke-afzwaaier-in-greup/
laatst bijgewerkt: 12 november 2024