Skip to main content

Groen, Fokke Hendrik

Fokke Hendrik Groen, roepnaam Fokko, werd in Leiden geboren op 22 juni 1915 als zoon van de gemeenteambtenaar Hendrik Groen (1888-1952) en Margot Harmina Postmus (1889-1983), allebei geboren in Friesland. Het gezin Groen verhuisde in 1921 van Leiden naar ’s-Hertogenbosch. 

Op 8 oktober 1935 woonde Fokke Hendrik Groen aan de Prins Hendrikkade 189, de Kweekschool voor de Zeevaart, waar hij de Vliegopleiding volgde. Hij begon daar in september 1935 en slaagde in september 1937 voor het examen navigator 2e klasse, vliegbewijs B en werd als kweekeling ontslagen. Enige tijd later werd hij piloot bij de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij en woonde in 1938 in Amsterdam op het adres Overtoom 221 hs vlakbij het Vondelpark. 

Fokke Hendrik Groen trouwde te ‘s-Hertogenbosch op 6 november 1939 met de ‘licht-adviseuse’ Alberta Johanna de Groof (1917-1980). Het echtpaar woonde in Amsterdam op het eerder genoemde adres Overtoom 221.

Toen op 10 mei 1940 het Duitse leger Nederland was binnengevallen kreeg Fokke Hendrik Groen, eerste luitenant-vlieger van de Fokker bommenwerper T-V 862, de opdracht om vliegveld Waalhaven door middel van een bomaanval onbruikbaar te maken voor de Duitse vijand. De T-V 862 steeg rond kwart over twaalf op van Schiphol en ongeveer een half uur later was het bombardement succesvol uitgevoerd. Toen ze wilden terugkeren naar Schiphol werden ze aangevallen en achtervolgd door Duitse jachtvliegers van de Luftwaffe. In het luchtgevecht dat volgde werd de Fokker door vijandelijk vuur getroffen en stortte brandend neer ten westen van de Langeweg  in de Oud-Beijerlandse polder. Alle bemanningsleden, Fokke Hendrik Groen, P. Espeet, L.J.W. Blommesteijn en H. Kuiper, kwamen om het leven. Fokke Hendrik Groen werd slechts 24 jaar oud.

Zijn vrouw was op dat moment zwanger en beviel op 6 juni 1940 van een zoon, Fokke Hendrik Groen jr. Zijn weduwe, Alberta Johanna de Groof, hertrouwde later met Yme Groen (1920-1997), de vijf jaar jongere broer van Fokke Hendrik Groen. De kleindochter van Fokke Hendrik schreef in 2019: ‘Ze hebben later alleen een geplette trouwring teruggevonden’.

Fokko Groen werd op 3 juni 1940 begraven op de Algemene Begraafplaats in Vught.

Bij Koninklijk Besluit van 6 mei 1946 werd Fokke Hendrik Groen postuum het Vliegerkruis toegekend.

Fokke Hendrik Groen wordt sinds 2015 herdacht op het ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard’ bij het Bedrijventerrein De Bosschen in Oud-Beijerland. Tevens staat zijn naam vermeld op het ‘Gedenkteken Luchtvarenden’ in Soesterberg en op de plaquette van het oorlogsmonument op de vliegbasis Soesterberg ter nagedachtenis aan de 75 militairen van het Wapen der Militaire Luchtvaart. Daarnaast wordt hij ook genoemd op het Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ in Waalre, op het monument in de Oranjegalerij in ’s-Hertogenbosch ter nagedachtenis aan Bossche militairen en op het monument van de Kweekschool voor de Zeevaart ter nagedachtenis aan in de Tweede Wereldoorlog omgekomen oud-scholieren.

Bronnen

Laatst bijgewerkt: 16 december 2024