Skip to main content

Nederlandse vliegtuigcrashes met Nederlands militaire vliegtuigen op 10 mei 1940 boven Oud-Beijerland

Op 10 mei 1940 rond kwart over twaalf  `s middags stegen drie Nederlandse Fokker bommenwerpers, de T-V 854, 856 en 862, op van Schiphol gesteund door zes Fokker D-XXI jachtvliegtuigen met als doel het door de Duitsers bezette vliegveld Waalhaven te bombarderen en onbruikbaar te maken. De Duitse Junker Ju-52 transportvliegtuigen voerden voortdurend materieel en versterkingen aan. De waarnemer in de hoge korenmolen van Wiek Visser aan de Beneden Oostdijk te Oud-Beijerland meldde niet minder dan 240 landingen op 10 mei 1940.

Boven Waalhaven lieten de T-V bommenwerpers hun lading vallen, een aantal Junkers met hun lading ging verloren, hangars en kanonnen werden vernield. Daarnaast waren er aanzienlijke personele verliezen. Op hun weg terug werden ze echter aangevallen door zes Duitse Messerschmitt Bf-109 jachtvliegtuigen van de Luftwaffe en even later meldde de luchtwachtpost te Rotterdam dat er twee onbekende vliegtuigen brandend waren neergestort, waarschijnlijk Fokker T-V’s.

De twee Fokker T-V’s stortten rond kwart voor één die middag niet ver van elkaar neer in de Oud-Beijerlandse polder. De T-V 862 kwam neer aan de westzijde van de Langeweg in ‘de Kikkershoek’, de hoek Langeweg-Groeneweg, de T-V 854 kwam terecht in ‘de Gibo’, een weiland aan de Eerste Kruisweg. Slechts één van de negen bemanningsleden van deze twee vliegtuigen overleefde de crash. Sergeant Den Hartog, boordschutter van de T-V 854, kon zich zwaargewond met zijn parachute redden. Ooggetuige W.J. Bos stond rond half één in de middag op de Stougjesdijk: ‘Door een gat in de wolken zagen we opeens een Hollandse Fokker T-V vliegen. De drie Fokkers werden aangevallen door Duitse vliegtuigen. Van de drie Hollanders werden er twee neergeschoten. Bij één kwam een grote steekvlam uit de vleugel. Eén van de bemanningsleden kwam zwaargewond aan zijn parachute omlaag. Een ander sprong met brandende kleren uit het vliegtuig. Gillend en `moeder, moeder` roepend, hing hij aan zijn parachute die even later ook in brand vloog. De stakker stortte als een steen naar beneden’. De ongelukkige was de 21-jarige sergeant boordtelegrafist Piet Boon van de T-V 854.

De Duitse vliegers J. Seifert en E. Biegert claimden het neerschieten van de beide T-V’s.

De slachtoffers van de T-V 854 waren F.H.Stoovelaar, W.J.E. Künzel, A.J.G. Oostindië en P. Boon en van de T-V 862: L.J.W. Blommesteijn, F.H. Groen, P. Espeet en H. Kuiper.

Na deze aanval van de Nederlandse militaire luchtvaart op vliegveld Waalhaven keerde één Fokker bommenwerper, de T-V 856, terug naar Schiphol.

De acht gesneuvelde bemanningsleden worden herdacht op het ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard’ bij het Bedrijventerrein De Bosschen in Oud-Beijerland.

Bronnen

  • Dekker, Loek e.a. Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945, Museum Hoeksche Waard (Heinenoord 2015).
  • Nootenboom Henk, Luchtoorlog Hoeksche Waard 1940-1945 (Strijen 2015)
  • Wüst, Wim en Hans Onderwater, One of our aircraft is missing. De luchtoorlog boven de Hoeksche Waard 1940-1945 (Huizen 2002)

laatst gewijzigd: 16 december 2024