Het is belangrijk om verhalen te blijven vertellen. De verhalen van mensen die de oorlog niet hebben overleefd. Zij kunnen het niet meer vertellen.
En de mensen die de oorlog hebben overleefd, willen of kunnen er niet altijd over praten.
Een nieuwe generatie houdt die herinnering levend.
Het persoonlijke verhaal van elk slachtoffer, aangevuld met een portret, informatie, achtergronden en foto’s, heeft een eigen plek op de website.
Er is veel informatie voorhanden in krantenartikelen, columns, boeken, onderzoek, films, documentatiecentra en musea. Er is veel tijd gestoken in het analyseren van dagboeken, krantenartikelen, columns, boeken en die informatie is bij elk verhaal terug te vinden. En niet in de laatste plaats is er veel gesproken met mensen die de oorlog hebben meegemaakt, de zgn. ‘oral history’, een onschatbare bron van informatie die de verhalen kleur en inhoud geeft. Die informatie is ook terug te vinden bij thema’s.
Alle oorlogsmonumenten in de Hoeksche Waard staan op de website, met foto’s en informatie over het monument. Op veel monumenten staan de namen die herdacht worden. Voor slachtoffers die niet met name zijn genoemd, is ruimte gemaakt bij het Virtueel Monument – Hoeksche Waard.
Bij de thema’s ‘bijzondere verhalen’ is ruimte voor verhalen die zijdelings gekoppeld zijn aan de levensverhalen en bij ‘dagboeken’ staan een reeks dagboeken van Hoeksche Waarders die tijdens de oorlog, dikwijls zeer gedetailleerd, de dagelijkse beslommeringen hebben opgeschreven.
Deze website is dynamisch, dat wil zeggen dat er doorlopend informatie wordt toegevoegd, over slachtoffers, monumenten en thema’s. Verhalen over bijzondere gebeurtenissen krijgen zeker een plaats op de website.
Hierbij kunnen we ook uw hulp gebruiken. U ziet dat we nog niet van elk slachtoffer een portretfoto hebben. Heeft u foto’s die passen bij het verhaal? We stellen het zeer op prijs die te mogen gebruiken op de website, zo krijgen meer slachtoffers een gezicht.
U kunt nieuwe informatie mailen naar geschiedenis@museumhw.nl
Mocht er op de website informatie staan die volgens u niet correct is, dan vragen we u dit te melden bij bovenstaand mailadres.

Canadezen in de Oost-Voorstraat in Oud-Beijerland, 10 mei 1945, Wim Wüst, Oud-Beijerland
De website WOII-HW is tot stand gekomen door de enorme inzet van een werkgroep. Zij hebben onderzoek gedaan, mensen gesproken, teksten geschreven en gecheckt, afbeeldingen gezocht, de wensen voor de website opgesteld. Hierbij is ook gebruikgemaakt van het Documentatiecentrum van Museum Hoeksche Waard. Tot slot is alle informatie ingevoerd.
De bouw van de website is uitgevoerd door Schot Marketing & Communicatie uit Oud-Beijerland waar we ook met onze vragen over de invoer terecht konden.