
Andeweg, Markus
Markus Andeweg werd in Goudswaard geboren op 17 juni 1919 in het huis Wijk B nummer 92. Hij was de zoon van de slager Hermanus Andeweg (1885-1975) en van Pietertje Faasse (1881-1966).
In augustus 1938 werd Markus Andeweg ingeschreven voor de dienstplicht voor de lichting van het jaar 1939 voor de gemeente Goudswaard. Hij was voorlopig buitengewoon dienstplichtig, maar hij verbond zich voor ‘den Overzeeschen militairen dienst’ zowel in als buiten Europa voor 5 jaar. Op 23 november 1938 ging hij in Rotterdam aan boord van de M.S. Baloeran voor vertrek naar Nederlands-Indië. Het motorschip kwam op 22 december in Batavia aan.
Als Sergeant Infanterie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) kwam hij terecht op Borneo waar hij in 1942 om het leven kwam bij het vervullen van zijn dienstplicht.
Rond het overlijden van Markus Andeweg heeft lange tijd onduidelijkheid bestaan. In eerste instantie werd aangenomen dat hij door op de oostkust van Borneo gelande Japanse invasietroepen gedood werd in Long Nawang. Dit zou blijken uit een document uit 1956, maar op de namenlijst van slachtoffers van deze moordpartij kwam Markus Andeweg niet voor. Pas veel later na de oorlog, toen het Nederlandse gezag was hersteld, werd duidelijk wat er werkelijk met Markus Andeweg gebeurd was. Hij werd met vier andere KNIL-soldaten aan de oever van de Batoe Dinding door dorpsbewoners, Dajakkers, van de kampong Maran in het district Kutai in Zuidoost-Borneo omsingeld, overvallen en om het leven gebracht.
Wanneer dit precies gebeurd is bleef onduidelijk, maar het zou ergens in augustus 1942 hebben plaatsgevonden. In zijn stamboek werd hij als vermist opgegeven en pas in 1948 werd zijn overlijden in de burgerlijke stand van Jakarta, de hoofdstad van Indonesië, geregistreerd.
Markus Andeweg werd begraven in een massagraf in Long Nawang op Borneo en op 15 juni 1950 herbegraven op het Ereveld Tarakan. Na opheffing van dit ereveld werd zijn stoffelijk overschot in 1964 overgebracht naar het Nederlandse ereveld Kembang Kuning te Soerabaja op Oost-Java.
Markus Andeweg staat vermeld op het ‘Herdenkingsmonument Korendijk’ in Piershil.
In 2020 werd Markus Andeweg postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis toegekend.
Bronnen
Laatst bijgewerkt 24 februari 2025