
Baars, Hendricus
Hendricus Baars werd in Nieuw-Beijerland geboren op 23 april 1920. Hij was de zoon van de wagenmaker Aart Baars (1871-1941) en van Hendrica Bastiaantje van Belle (1876-1941). Het gezin woonde in 1920 in de Voorstraat op nummer A 20.
Toen de oorlog uitbrak was Hendricus Baars matroos tweede klasse van de Koninklijke Marine en diende op de Hr. MS. Hertog Hendrik in de marinehaven van Den Helder.
De Duitsers wilden op 10 mei 1940 Amsterdam vanaf twee kanten aanvallen. Vanuit het noorden kwamen ze aan bij de Wonsstelling, een verdedigingslinie in Friesland voor de Afsluitdijk. Op de Afsluitdijk bevond zich de Stelling Kornwerderzand.
Kwartiermeester T. Berghout kreeg op 11 mei ’s avonds rond acht uur order om per autobus vanuit Den Helder naar de Wonsstelling te gaan, maar in Den Oever vernam hij dat hij met tien matrozen waaronder vijf konstabelsmaats plus vijf kanonnen 3,7 cm zich moest melden bij Kornwerderzand. Onder zijn manschappen bevond zich ook matroos tweede klasse Hendricus Baars als konstabelsmaat. Toen ze in Kornwerderzand aankwamen was het inmiddels pikdonker geworden. De manschappen kregen de opdracht om de kanonnen zo op te stellen dat aan weerszijden een vrij schootsveld ontstond.
Op 12 mei, vroeg in de morgen, vielen de Duitsers de Wonsstelling aan. Die verdedigingslinie bleek niet meer te houden en de Nederlandse troepen moesten terugtrekken. Hierop trokken de Duitse troepen naar de kazematten bij Kornwerderzand.
Rond half drie in de middag kwamen de terugtrekkende Nederlandse troepen, marcherend en in autobussen, aan bij de kazemattenstelling Kornwerderzand. Kapitein Boers van het 21e Regiment Infanterie, commandant van het verdedigingswerk, vermoedde een achtervolging door de vijand en liet achter de manschappen de brug springen. De draaibrug werd uit zijn lagers getild en viel op de brugpeilers.
Een van de terugtrekkende soldaten verklaarde later, dat toen ze voor de brug op Kornwerderzand stonden, de brug de lucht in ging en de stukken door de lucht vlogen. Iets verder zag hij een militair dood liggen. Luitenant der Kustartillerie IJzereef herinnerde zich nog goed dat ook hij bij de brug een dode had zien liggen, gekleed in uniform. Hendricus Baars stond op ongeveer twintig meter afstand van de brug en werd door een rondvliegend stuk metaal aan zijn hoofd geraakt. Hij overleed ter plekke als gevolg van deze ernstige verwonding. Hij werd slechts 20 jaar oud.
Hendricus Baars werd begraven in Den Helder op de Begraafplaats Huisduinen. In november 1961 werd hij aldaar herbegraven op het Erehof Huisduinen.
Hendricus Baars staat vermeld op het ‘Herdenkingsmonument Korendijk’ in Piershil en op het oorlogsmonument op het terrein van het Kazemattenmuseum Kornwerderzand.
Bronnen
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/5032/hendricus-baars
- https://wo2-hoekschewaard.nl/10-14-mei-1940/hendricus-baars/
Laatst bijgewerkt 24 februari 2025