Skip to main content

Barendregt, Bastiaan Arie

Hij werd geboren op 18 september 1919 te Greup, Westmaas als zoon van Bastiaan Barendregt (data onbekend) en Sophia Hoppel (1886-1967). Zijn ouders trouwden op 27 oktober 1910 in Mijnsheerenland en Bas groeide op met twee zussen en een broer.

7 augustus 1941 – hulp aan gestrande piloten met desastreuze gevolgen

In de vroege morgen van donderdag 7 augustus 1941 maakte een Britse Wellington bommenwerper een noodlanding op een akker aan de Eerste Kruisweg in de buurt van Oud-Beijerland, bij de buurtschap Greup. Het vliegtuig was boven Frankrijk uit koers geraakt en kwam zonder brandstof te zitten. De zes inzittenden, vier Britten, een Canadees en een Australiër, kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Zij werden geholpen door een groepje mensen uit Greup, die hun voedsel en kleding gaven en duidelijk maakten waar zij precies terecht waren gekomen. De vliegeniers werden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt en hebben de oorlog overleefd.

Hoe anders zou het aflopen met de mannen die hulp hadden geboden

Door harde intimidatie van de bevolking van Greup en Westmaas wisten de Duitsers er achter te komen wie de geallieerde vliegeniers hadden geholpen. Het oordeel was keihard: vijf van de gearresteerden werden ter dood veroordeeld wegens begunstiging van de vijand. Naast Bas Barendregt zijn dit: Joris de Heus, Piet Kruijthoff, Arie van Steensel en Arie der Stel.

Bas maakte in het Haagseveer kennis met medegevangene ds. J.J. Buskes, vanwege het schrijven van Anti-Duitse publicaties. Zij hadden intense gesprekken en ds. Buskes schreef in een persoonlijke brief aan de ouders van Bas Barendregt over zijn gesprekken met hem.

Op 19 september 1941 werden de vijf mannen gefusilleerd. Bastiaan Arie Barendregt werd slechts 22 jaar oud.

Tot op de dag van vandaag is onbekend, waar dat is gebeurd en waar zij zijn begraven of gecremeerd. 

De naam van Bastiaan Arie Barendregt en zijn nagedachtenis leven voort op:

  • Het monument De vijf van Greup
  • Het monument ‘Moeder’ onder Heinenoord
  • Het monument De Traan in Westmaas

Dit verhaal is nog in bewerking.

Bronnen

laatst bijgewerkt 24 maart 2025