Skip to main content

Biesheuvel, Andries Izak

Hij werd geboren op 8 oktober 1912 te Numansdorp als zoon van Teunis Biesheuvel (1889) en Anthonia Maria van Dommelen (1891-1924). Andries was de oudste in het gezin en groeide op aan de Schuringsedijk nummer 118 te Numansdorp, waar zijn vader een timmerbedrijf had. Andries werkte als timmerman bij zijn vader. 

Op 4 september 1940 trouwde Andries met Metje Resoort (1914-2000). Zij gingen wonen aan de Schuringsedijk 140 en op 27 november 1941 werden ze de ouders van dochtertje Anthonia Maria.

Arbeitseinsatz

Terwijl Duitse gezonde mannen aan het front vochten, werden miljoenen mannen en vrouwen uit de Europese bezette gebieden en de Sovjet-Unie verplicht te werken in de (wapen)industrie en landbouw. Ook Andries Biesheuvel ontkwam niet aan de Arbeitseinsatz. Via het Gewestelijk Arbeidsbureau, Oud-Beijerland werd hij gedwongen ergens in Nederland (onbekend waar) te gaan werken voor de Organization Todt, vernoemd naar de fanatieke nazi Frits Todt.  De organisatie hield zich bezig met de bouw van verdedigingswerken, zoals de Atlantikwall, en het herstel van door luchtaanvallen beschadigde verbindingen.

Hoe lang hij voor die organisatie in Nederland werkte is onbekend. Uit een aantekening in het Rode Kruis dossier blijkt dat Andries in 1942 verplicht werd naar Duitsland te gaan. Waar hij terechtkwam is eveneens onbekend. 

Het laatste bericht over Andries Izak Biesheuvel is het bericht van zijn overlijden op 20 oktober 1944. Hij zou zijn gestorven aan een bacteriële infectie aan een hartklep in Kamp Buchenwald: een concentratiekamp in een bosrijke omgeving nabij de stad Weimar, bijna volledig van de buitenwereld afgesloten. 

Andries Izak Biesheuvel werd slechts 32 jaar oud en liet in Numansdorp een jonge vrouw en klein kind achter, die op veel vragen over zijn verblijf en overlijden in Duitsland nooit enige duidelijkheid hebben gekregen.

De naam van Andries Izak Biesheuvel en zijn nagedachtenis leven voort op:

  • Virtueel monument

Bronnen

Laatst bijgewerkt 29 maart 2025

Link naar monument en thema