
Blommesteijn, Leonardus Jacobus Wilhelmus
Leonardus Jacobus Wilhelmus Blommesteijn (Leo), geboren op 21 maart 1913 te Rotterdam, was de zoon van de kapster Helena Blommesteijn (1877-1935).
Zijn moeder Helena Blommesteijn trouwde in 1905 in Rotterdam met de steenkolencontroleur Gerardus Willebrordus Duin. Het huwelijk duurde echter niet lang want drie maanden later overleed hij op 30-jarige leeftijd te Rotterdam. In 1913, ze was toen kapster in Rotterdam, werd haar zoon geboren in de Raampoortstraat 45 waar toen de Rode Kruiskliniek was gevestigd. Helena Blommesteijn vertrok met haar zoon in 1929 uit Rotterdam en verhuisde naar ’s-Gravenhage. Daar trok ook haar zus Catharina Blommesteijn met haar dochtertje bij haar in. Door de ziekte en het overlijden van zijn moeder had zijn tante en pleegmoeder Catharina een belangrijke rol in zijn leven. In 1935, hij was toen 22 jaar oud, overleed zijn moeder in ’s-Gravenhage op 57-jarige leeftijd. Leo Blommesteijn vertrok in 1938 naar Amersfoort en in 1939 naar Soest waar hij tot aan zijn overlijden gewoond heeft.
Leo Blommesteijn volgde zijn vliegopleiding op de luchtmachtbasis Soesterberg en was korte tijd gedetacheerd op vliegveld Waalhaven, maar zijn definitieve vliegbasis werd Schiphol.
Toen op 10 mei 1940 de Duitsers ons land binnenvielen en gedurende de vroege morgen strategische punten zoals bruggen en vliegvelden innamen, kreeg de Fokker bommenwerper T-V 862, gestationeerd op Schiphol, de opdracht om een bomaanval op het door de Duitsers bezette vliegveld Waalhaven uit te voeren. De bemanning bestond naast eerste luitenant-waarnemer Blommesteijn verder uit P. Espeet, F.H. Groen en H. Kuiper. Rond 12:15 uur steeg de T-V 862 op van Schiphol richting Waalhaven. Na een succesvol bombardement wilde de bommenwerper noordwaarts terugkeren naar Schiphol, maar werd opgemerkt door Duitse jachtvliegtuigen. Een luchtgevecht tegen een Duitse meerderheid volgde. Achtervolgd en beschoten stortte de Nederlandse Fokker brandend neer westelijk van de Langeweg in de Oud-Beijerlandse polder. De gehele bemanning kwam om het leven. Leonardus Jacobus Wilhelmus Blommesteijn sneuvelde op 27-jarige leeftijd.
Hij werd op 3 juni 1940 begraven op de R.K. Begraafplaats Sint Barbara in ’s-Gravenhage. Zijn graf werd al in 1951 geruimd.
Leo Blommesteijn werd postuum het Vliegerkruis toegekend op 6 mei 1946 ‘door daden van initiatief, moed en volharding tegenover den vijand onderscheiden door als waarnemer-commandant van een T-V-vliegtuig, ondanks groote vijandelijke overmacht in de lucht, op 10 mei 1940 met veel moed een doeltreffend bombardement uit te voeren op het vliegveld Waalhaven’.
Leonardus Jacobus Wilhelmus Blommesteijn wordt sinds 2015 herdacht op het ‘Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard’ bij het Bedrijventerrein De Bosschen in Oud-Beijerland. Tevens staat zijn naam vermeld op het ‘Gedenkteken Luchtvarenden’ in Soesterberg en op het ‘Monument voor Gevallen Vliegers’ op de vliegbasis Soesterberg. Als gevolg van de ruiming van zijn graf in 1951 werd zijn naam vermeld op het monument voor vermisten van mei 1940 op het Militaire Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Bronnen
- Dekker, Loek e.a., Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945, Museum Hoeksche Waard, (Heinenoord 2015)
- Wüst, Wim en Hans Onderwater, One of our aircraft is missing. De luchtoorlog boven de Hoeksche Waard 1940-1945, (Huizen 2002)
- https://www.dmlohw4045.nl/qr1004-blommesteyn/ Monument Luchtoorlog Hoeksche Waard
- http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=blommesteijn-l-j-w-vk
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/14797/leonardus-jacobus-wilhelmus-blommesteijn
Laatst gewijzigd: 16 december 2024