
Broekhoven, Johannes Adrianus van
Johannes Adrianus van Broekhoven werd geboren in Roosendaal op 21 maart 1915 in de Achterstraat nummer 56. Zijn ouders waren de arbeider Wilhelmus van Broekhoven (1883-1945) en Maria Petronella Mertens (1885-1956).
Hij trouwde in Steenbergen op 10 december 1937 met de daar geboren Anna Gladdinés (1917-1948). Op dat moment was hij werkzaam als sigarenmaker en in 1940 was hij kelner van beroep.
Johannes Adrianus van Broekhoven was dienstplichtig militair en in mei 1940 ingedeeld bij de derde compagnie van het 3e Grensbataljon (3-3 GB), dat onder leiding stond van de reserve kapitein J.A.T. Verhulst. De compagnie was gelegerd in de school aan de Nieuwstraat in Roosendaal. Rond zes uur in de morgen van 10 mei 1940 kreeg Verhulst de mededeling dat Nederland in oorlog was met Duitsland. En een uur later het bevel ‘Vernielingen’ wat inhield dat de bezetting bij de Ankerbrug deze brug moest opblazen. Daarna moest de compagnie om negen uur per fiets op weg naar Willemstad en daar nadere bevelen afwachten. Rond elf uur kwamen de manschappen in Willemstad aan. In de middag werd het bevel ontvangen dat 3-3 GB overgezet moest worden naar Numansdorp en zich na ontscheping onmiddellijk naar Barendrecht moest begeven. Via Klaaswaal, Westmaas en Mijnsheerenland bereikten ze de Blaaksedijk. Daar werd duidelijk dat de noordzijde van de Barendrechtse brug al door Duitse troepen bezet was. De derde compagnie werd aan de zuidzijde van de brug in stelling gebracht.
Voor zaterdag 11 mei werd een aanvalsplan gemaakt waarbij om half elf in de morgen de Barendrechtse brug bestormd zou worden tegelijkertijd met een flankaanval uitgevoerd door 4-3 GB op de Velo-fabriek, die gelegen was op de noordoever ten oosten van de brug. De flankaanval van 4-3 GB bleef echter achterwege en 3-3 GB moest de aanval zelfstandig uitvoeren met steun van een batterij artillerie. Om half één stormden de manschappen zo’n 50 à 60 meter de brug op, maar wegens het zeer hevige vijandelijke vuur moest de aanval worden opgegeven. Er waren vier doden te betreuren waaronder ook de 25-jarige Johannes Adrianus van Broekhoven. Hij liet een vrouw en een dochtertje na. Zijn weduwe hertrouwde in 1943 met de sigarenmaker J.P. Hopstaken.
Johannes Adrianus van Broekhoven sneuvelde op 11 mei 1940 en werd op 12 mei begraven op het erehof van de rooms-katholieke begraafplaats in Roosendaal.
Zijn naam staat vermeld op het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ aan de Achterzeedijk onder Barendrecht bij het noordelijk bruggenhoofd van de voormalige Barendrechtse brug. Daarnaast wordt hij ook genoemd op het Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ in Waalre.
Bronnen:
- Dekker, Loek, e.a. Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945, Museum Hoeksche Waard (Heinenoord 2015).
- Onderwater, Hans en Jan van Mastrigt, Schetsen uit de nacht. Barendrecht 1940-1945 (Baarn 1982).
- https://wo2-hoekschewaard.nl/barendrecht/toen-de-oorlog-begon-deel-18-slag-om-de-barendrechtse-brug/
- http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=broekhoven-j-a-van
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/21119/johannes-adrianus-van-broekhoven
- https://www.nimh.nl/ Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)
Laatst bijgewerkt: 27 december 2024