Skip to main content

Doorn, Johannes Hendrikus Jacobus van

Johannes Hendrikus Jacobus van Doorn, roepnaam Jan, werd in Zierikzee geboren op 12 april 1919. Zijn ouders Hendrikus van Doorn (1890-1965) en Maria van Krielen (1893-1975) waren allebei afkomstig uit Utrecht. Kort na hun huwelijk in Utrecht vertrok het echtpaar naar Zierikzee. Zowel Hendrikus van Doorn als zijn zoon Jan waren in Zierikzee werkzaam als kapper.

Johannes Hendrikus Jacobus van Doorn was als sergeant ingedeeld bij de sectie zware mitrailleurs van de eerste compagnie van het 3e Grensbataljon 1-3 GB. Hij lag op maandag 13 mei 1940 in stelling op de zuidelijke oever van de Oude Maas aan de rechterzijde van de Barendrechtse brug. Rond twee uur ’s middags hadden de Nederlandse mortieren vuur afgegeven op de Velo-fabriek aan de overzijde van de brug. De vijand reageerde direct met mortiervuur waarbij de mortierist Ludovicus Leijs sneuvelde. Tijdens deze aanval was Jan van Doorn gewond geraakt aan zijn arm en hand en werd verbonden. Na een korte vuurpauze werden de Nederlandse opstellingen rond half zeven opnieuw onder vuur genomen. Een mortiergranaat sloeg in in de opstelling, waarbij sergeant-majoor-instructeur Walter Becht, die met een zware mitrailleur bezig was, werd getroffen en hierbij om het leven kwam. De 21-jarige sergeant Johannes Hendrikus Jacobus van Doorn werd door dezelfde mortiergranaat in zijn voorhoofd getroffen. Hij sneuvelde op 13 mei 1940, tweede pinksterdag, ’s avonds rond zeven uur bij de Barendrechtse brug over de Oude Maas.

Hij werd begraven op de nieuwe algemene begraafplaats in Puttershoek. Op 9 juli 1940 werd hij herbegraven op de rooms-katholieke begraafplaats Sint Barbara in zijn geboorteplaats Zierikzee.

Johannes Hendrikus Jacobus van Doorn staat vermeld op het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ aan de Achterzeedijk onder Barendrecht bij het noordelijk bruggenhoofd van de voormalige Barendrechtse brug.

Bronnen

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2025

Link naar monument en thema