Skip to main content

Dubbelman, Pieter Hendrik

Hij werd geboren op 26 mei 1919 te Puttershoek  als zoon van Pieter Arnoldus Dubbelman (1880) en Katharina Lucas (1880-1949). Zijn ouders kwamen uit Hoge en Lage Zwaluwe: trouwden op 17 augustus 1904 en kregen vier dochters, van wie eentje slechts enkele maanden heeft geleefd. Vervolgens verhuisde het gezin naar Puttershoek waar Piet werd geboren en tenslotte verhuisde het gezin naar Strijen. 

Piet Dubbelman vervulde zijn dienstplicht als soldaat bij het Regiment Grenadiers. Na de capitulatie op 14 mei 1940 kreeg het hele Nederlandse leger de status van krijgsgevangene. 

Op 20 juni 1940 werd bepaald dat de dienstplichtige Nederlandse militairen werden ontslagen en wie geen werk had kon zich vrijwillig melden voor werk in Duitsland.

Piet werkte als winkelbediende bij Roons in Puttershoek en sinds 1935 woonde hij weer in Puttershoek. Waarschijnlijk bij zijn oudste zus Marie Besteman-Dubbelman.

Piet had zich verloofd met Aagje van der Griend en ze keken uit naar een fijne toekomst samen. Hoe anders zou het aflopen.

Krijgsgevangen en Arbeitseinsatz

Op 29 mei 1943 kreeg Piet Dubbelman een oproep zich te melden in het Wehrmachtslager te Amersfoort, teneinde opnieuw te worden afgevoerd in krijgsgevangenschap. Hij gaf gehoor aan die oproep en werd kort daarna afgevoerd naar Stalag XI-a Altengrabow, waar hij op 1 juni 1943 werd geregistreerd als krijgsgevangene, nummer 106352.

Op 4 juli 1943 werd hij overgebracht naar Stalag IV-b Mühlberg om vervolgens op 24 juli naar het Arbeitskommando van de Allgemene Transport Gesellschaft (ATG) in Leipzig te worden gestuurd. Hij werd ondergebracht in het Lager aan de Zschortauerstrasse 22 aldaar.

ATG was een fabriek waar in licentie vliegtuigen werden gebouwd.

Bombardement Leipzig 7 juli 1944

Op 7 juli 1944 wierpen ruim 300 geallieerde vliegtuigen bommen op Leipzig en omgeving, waarbij met name de westkant van het centraal station van Leipzig werd getroffen, waarbij een deel van de fabriek werd getroffen. het Lager van het Arbeitskommando bleef weliswaar overeind maar het werd Pieter Hendrik Dubbelman te veel. Hij stierf op het terrein van het Lager aan een acute hartstilstand. Hij werd slechts 25 jaar.

Kampgenoot Van Kessel, afkomstig uit Roosendaal was getuige van het overlijden van Piet Dubbelman en tekende het volgende op in zijn dagboek:

‘Het is ongeveer half vier. De dag is nog niet voorbij en toch al zo rijk aan droeve gebeurtenissen. Om 09.00 vooralarm, gevolgd door alarm, hoogstens vijf minuten later. De kelder in. Wij horen al spoedig schieten en de vliegtuigen boven ons snorren. Gelukkig gaan ze voorbij. Een poosje is het stil, dan komen ze opnieuw en horen we de bommen ratelen. In doodsangst bukken we ons in de kelder; zo gaat het ongeveer anderhalf uur lang. Het is een zware aanval op Leipzig. Buiten gekomen zien we rondom ons een grote ravage, de fabriek is echter niet getroffen. We zijn weer wonderlijk beschermd. De spoorbaan is bij de fabriek geheel opgeblazen. Ook de hallen twee en drie hebben opnieuw belangrijke schade. Het gaat weer zoals gewoonlijk: werken en niet werken. 

Het gros van de vliegtuigen komt echter steeds terug. De berichten komen af en aan binnen waaruit blijkt dat de aanval hevig is geweest. Ongeveer twee uur daarna word ik geroepen. Snel, er moet een dokter komen. Buiten ligt een kameraad te stuiptrekken. Ik probeer zo spoedig mogelijk geneeskundige hulp te krijgen, maar dat blijkt na het bombardement niet te krijgen. Het zou misschien toch te weinig gebaat hebben, want de ogen beginnen te breken, het lichaam trilt en onze kameraad is niet meer.

Er heerst aanstonds grote verslagenheid. Voorlopig wordt zijn lijk op een brancard in het waslokaal gezet in afwachting van de komst van een arts. Alle formaliteiten zullen door de controle officier worden behandeld. ‘s Avonds hebben we de dode herdacht met een minuut stilte’.

Kameraden brachten op 26 juli 1944 zijn ouders en verloofde het droevige bericht van zijn overlijden.

Pieter Hendrik Dubbelman werd begraven op het Ostfriedhof te Leipzig en zijn stoffelijke resten werden op 21 oktober 1954 herbegraven op het Nederlandse Ereveld Osnabrück/Westerberg.

De naam van Pieter Hendrik Dubbelman en zijn nagedachtenis leven voort op:

  • het virtueel monument
  • Het monument voor Grenadiers en Jagers, Schaarsbergen

Verloofde Aagje van de Griend is later gehuwd met Ds. W.A.B. Hagen predikant te Puttershoek van 26 augustus 1945 tot 1948.

Bronnen

laatst bijgewerkt: 2 april 2025

Link naar monument en thema