
Etten, Jacob van
Hij werd geboren op 8 februari 1913 te Westmaas als zoon van Corstiaan van Etten (1877) en Maria van de Wetering (1881-1933). Jaap groeide op met zijn oudere zus Jacoba en oudere broers Wouter en Jan.
Jaap leerde Ingetje Kolf kennen, het paar trouwde op 21 juli 1943 en ging wonen aan de Blaaksedijk A37 onder Heinenoord. Jacob werkte als controleur voedselcommissaris en was actief in het verzet, de KP groep Mijnsheerenland/Westmaas. Op 1 juni 1944 werd hun dochter Maria Ingetje geboren en in mei 1945 was Ingetje hoogzwanger van hun tweede kindje.
4 mei 1945
Radio Oranje maakte ‘s avonds melding van de capitulatie en de op handen zijnde bevrijding. De buurman kwam het grote nieuws vertellen en Jaap bedacht zich gee seconde. Hij stapte op de fiets en reed naar Mijnsheerenland om zich te melden bij M. Kokke, de commandant BS van de groep Mijnsheerenland/Westmaas.
Ter hoogte van de woning van gemeentesecretaris Gerrit Sterk aan de Hoflaan 8 in Mijnsheerenland liep Johan tegen de Duitsers op. In het huis van Sterk had een groep van enkele Fallschirmjäger zich gevestigd en die lieten zich niet onbetuigd in het dorp. Die avond vierden ze in ‘hun huis’ een afscheidsfeest omdat ze verplaatst zouden worden. Annie Vermaat uit de Schoolstraat (nu Julianastraat) was er die avond om te koken voor de mannen.
Mogelijk was Jaap van Etten al opgepakt en in de garage gebracht voordat Johan van Aken werd opgesloten in de garage. Of Jaap van Etten toen nog leefde of zelfs al was gedood is niet meer te achterhalen. Dat Jaap van Etten die avond werd doodgeschoten door de Duitsers is een vaststaand feit.
De volgende morgen hoorde Bas van Etten dat zijn broer Jaap was opgepakt in Mijnsheerenland. Hij is erheen gegaan en trof een groep dronken Duitsers aan. Hij hoorde daar dat er op zijn broer geschoten zou zijn en dat hij in een garage zou liggen.
En… inderdaad hij trof zijn broer dood aan in die garage, evenals Johan van Aken. Dit liet mevrouw M.G. van Etten-Ketting optekenen in het boek ‘Oorlog in Westmaas’.
Zo kwam er, met de bevrijding in zicht, een einde aan het leven van de 32-jarige Jacob van Etten.
Jacob van Etten werd op 7 mei 1945 onder grote belangstelling begraven op de Algemene Begraafplaats in Westmaas en vond zijn laatste rustplaats naast zijn zwager Johannes Kolf.
Ingetje van Etten-Kolf verloor niet alleen haar man door oorlogsgeweld, maar ook haar broer Johannes Kolf, haar zwager Jaap van Dongen en twee neven, Jacobus en Willem van de Ree.
Op 7 juni 1945 werd dochtertje Jaapje Johanna geboren. De namen herinneren aan haar vader Jaap en oom Johannes Kolf. Moeder Van Etten en haar twee kinderen verhuisden, op 18 juni, naar Westmaas. Zij hertrouwde op 18 december 1946 met Pieter De Graaf (1920) en het gezin werd uitgebreid met nog zes dochters en drie jongens.
De naam van Jacob van Etten en zijn nagedachtenis leven voort op het:
- Monument ‘Moeder’ – Heinenoord
- Monument ‘ De traan’ – Westmaas
- Ter herinnering aan Jacob van Etten is er een Jakob van Ettenstraat in Mijnsheerenland
Bronnen
- In het magazine 80 jaar Vrijheid in de Hoeksche Waard, is de moord op Jacob van Etten en Johannes Martinus van Aken uitvoerig beschreven https://www.gemeentehw.nl/bestuur-organisatie/80-jaar-vrijheid-in-de-hoeksche-waard/
- Bax, Marjolein, Een wrang feest, hoe velen de bevrijding niet overleefden (Balans 2020)
- Belder, Rook, De oorlog in Westmaas – herinneringen van (oud)inwoners – 2015
- Brand, Simon M., Het verzet in de Hoeksche Waard (Strijen 1976)
- Dekker, Loek e.a., Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945 (Heinenoord 2015)
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/41487/jacob-van-etten
- https://wo2-hoekschewaard.nl/mijnsheerenland/1945-een-duitscher-noemende-bij-zijn-voornaam-ted/
laatst gewijzigd: 13 april 2025