Skip to main content

Geers, Johannes Antonius Christiaan

Johannes Antonius Christiaan Geers, roepnaam Jan, werd geboren op 24 mei 1908 in Roosendaal. Hij was de zoon van de arbeider Cornelis Geers (1877-1927) en van Cornelia Antonetta Mouwen (1885-1963). Jan ging als melkventer in Roosendaal aan de slag.

Hij was dienstplichtig soldaat en ingedeeld bij de derde compagnie van het 3e Grensbataljon 3-3 GB dat onder leiding stond van de reserve kapitein J.A.T. Verhulst. De compagnie was gelegerd in de school aan de Nieuwstraat in Roosendaal. In de morgen van 10 mei 1940, rond negen uur, werd de opdracht ontvangen om af te marcheren naar Willemstad. De compagnie vertrok uit Roosendaal op de fiets en kwam rond elf uur aan in Willemstad. In Willemstad kreeg Verhulst het bevel dat het gehele bataljon het Hollands Diep moest worden overgezet naar Numansdorp en dat 3-3 GB zich in de Hoeksche Waard aan de Blaaksedijk moest melden. Hier kreeg Verhulst te horen dat Duitse troepen de overzijde van de Barendrechtse hefbrug onder controle hadden.

De derde compagnie lag op 13 mei 1940 in stelling op de zuidelijke oever van de Oude Maas aan de rechterzijde van de Barendrechtse brug. Vroeg in de middag kreeg de stelling met hevig Duits mortiervuur te maken. Rond half zeven ’s avonds opnieuw vijandelijk mortiervuur waarbij snel slachtoffers vielen. Bij deze beschieting sneuvelden Walter Becht en Jan van Doorn, maar ook Johannes Antonius Christiaan Geers kwam hierbij om het leven. Jan Geers werd door een granaatscherf in zijn hoofd getroffen en sneuvelde op 13 mei 1940 op 31-jarige leeftijd.

Hij werd in Puttershoek begraven en in 1941 herbegraven op het erehof van de rooms-katholieke begraafplaats in Roosendaal.

Johannes Antonius Christiaan Geers staat vermeld op het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ aan de Achterzeedijk onder Barendrecht bij het noordelijk bruggenhoofd van de voormalige Barendrechtse brug.

Bronnen

Laatst bijgewerkt: 4 januari 2025

Link naar monument en thema