
Gores, Arie Huig
Hij werd geboren op 1 juli 1882 te Dubbeldam als zoon van Wilhelm Gores (1838-1920) en Bastiaantje van Seventer (1857-1919). Arie groeide op in een kinderrijk gezin in Dubbeldam. Arie Gores trouwde op 13 juni 1910 in Dordrecht met Grietje van Driel (1888-1956) en het paar ging wonen aan de Hoeksedijk in Maasdam. Arie was landbouwer. Het gezin kreeg drie jongens: Leendert Wilhelm (1911-1966) en Wilhelm Leendert (1915-1944) en Hendrik Bastiaan, hij overleed op 2-jarige leeftijd in 1921.
Market Garden
Op 17 en 18 1944 september vlogen veel vliegtuigen over de Hoeksche Waard op weg naar de slag om Arnhem. In het dagboek van Jan van Kleef lezen we: ‘…. er zijn er nog meer hierheen gekomen dan de vorige dag, het is geweldig zooals dat door de lucht scheert. Zoodra er van de grond gevuurd wordt, duiken jagers er naar toe en brengen ze tot zwijgen.’
Niet alle vliegtuigen bereiken hun doel. De Thunderbolt van de Amerikaanse jachtvlieger Richard ‘Dick’ Snyder werd boven Rotterdam geraakt door het Duitse afweergeschut en hij moest een noodlanding maken. Hij zette het gehavende toestel aan de grond op een perceel grond van boer Gores, gelegen in de polder Nieuw-Bonaventura, dicht bij de kruising van de Oud-Bonaventurasedijk en de Boendersweg. Op dat moment waren veel mensen aan het aardappelen rooien en zagen hoe de piloot burgerkleding kreeg van toegesnelde mensen en zich verstopte in een sloot. De Duitsers waren echter snel ter plaatse en Snyder kon niet anders dan zich overgeven.
Arie Gores ging de volgende morgen met zijn zoon Wim naar het land om de schade aan de akker op te nemen. Het toestel werd bewaakt door Duitse soldaten. Vader en zoon Wim liepen om het toestel heen, juist op het moment dat een van de Duitse bewakers in de cockpit rommelde aan de knoppen. De omstanders op de dijk volgden de situatie en Bert van der Linden uit Maasdam, een van de omstanders, vertelde het in 2023 als volgt:
‘ Er vloog een aangeschoten vliegtuig laag over mijn vaders land en landde bij de buren. De boer ging met zijn zoon kijken of hij iets kon betekenen. De Duitse soldaat is wellicht bang geweest en zat wat te klieren met zijn mitrailleur. Die ging af en trof de boer en zijn zoon Gores.’
Wat was er gebeurd? Plotseling ratelden de mitrailleurs in een langgerekte salvo. Het vuren was niet meer te stoppen en vader en zoon stonden op de verkeerde plaats.
Arie Gores werd aan zijn benen geraakt en zwaargewond overgebracht naar het ziekenhuis in Dordrecht. Hij overleed daar op 11 oktober 1944, op 62-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.
Zijn zoon Wim was in zijn buik geraakt en overleed ter plaatse.
Bou Verhoeff, de geëvacueerde smid van Strijensas, die op de dijk stond toe te kijken, werd in zijn elleboog en been geraakt. Hij overleefde het drama en kon na drie maanden het ziekenhuis verlaten.
Arie Huig Gores werd naast zijn zoon begraven op de Algemene Begraafplaats te Maasdam.
De naam van Arie Huig Gores en zijn nagedachtenis leven voort op het virtueel monument.
Bronnen
- Dekker, Loek e.a., Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945 (Heinenoord 2015)
laatst bijgewerkt: 11 maart 2025