Skip to main content

Haneghem, Abraham van

Hij werd geboren op 7 december 1887 in Breskens als zoon van Abraham van Haneghem (1847-1925) en Neeltje Blaakman (1848-1931). Bram, zo werd hij genoemd, groeide op in een gezin met zeven kinderen in Breskens.

Op 18 november 1915 trouwde hij in Terneuzen met Leijntje Janneke van Aalst (1893-1966).

Hun eerste dochtertje Neeltje overleed in 1916, vijf maanden oud. Met Jan (1916), Neeltje (1920), Janna Cornelia (1922), Pieternella (1923) en Jacob Maria (1929) vormden zij een hecht gezin.

Bram was schipper op de Koopvaart 23, een vrachtschip eigendom van de N.V. Koopvaart, gevestigd aan de Maaskade in Rotterdam. Zijn vrouw voer mee aan boord. In de herfst van 1944 werd het schip ingezet door het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening, om voedsel naar Rotterdam te vervoeren.

Aanval op Breskens

Op 11 september 1944 lieten geallieerde bommenwerpers hun dodelijke lading op Breskens lossen. Zij wilden daarmee voorkomen dat het Duitse leger zich kon hergroeperen bij Vlissingen. Twee aanvallen binnen enkele minuten zaaiden dood en verderf. Het aantal slachtoffers liep op tot 225, bijna 10 procent van de bevolking.

De familie Van Haneghem werd diep getroffen. Broer Hendrik met zijn twee zoons, twee dochters en kleinzoon Izaak kwamen daarbij om het leven, evenals een achternicht en achterneef. Het zal Bram van Haneghem en zijn gezin diep geraakt hebben.

Aanval op het Spui bij Nieuw-Beijerland

Op 13 oktober 1944 had schipper Bram in de haven van Nieuw-Beijerland een lading aardappelen geladen en was op weg naar Rotterdam. Hij had zojuist de haven verlaten en ter hoogte van het veer Nieuw-Beijerland-Hekelingen werd het schip beschoten door een Engelse jager die al schietend over het Spui vloog. Schipper Van Haneghem raakte gewond aan zijn been. Zijn vrouw Leijntje zette snel de motor van het schip uit, wierp het anker en sleepte haar man naar het woongedeelte van het schip. Hij had een slagaderlijke bloeding en de hulp die, kort nadat de vliegtuigen waren verdwenen, van de wal kwam, mocht niet meer baten.

Abraham van Haneghem overleed op  56-jarige leeftijd aan zijn verwondingen. Zijn laatste rustplaats vond hij op de Algemene Begraafplaats te Nieuw-Beijerland.

Zijn naam en gedachtenis leven voort op:

  • Monument herdenking burgerslachtoffers Korendijk in Piershil

Bronnen:

laatst bijgewerkt: 23 januari 2025

Link naar monument en thema