Skip to main content

Have, Marinus van der

Marinus van der Have, geboren in Rotterdam op 18 maart 1908, was de zoon van Pieter Kornelis van der Have (1874-1930) en van Johanna Ida van den Dool (1873-1960). Gehuwd in ’s-Gravenhage op 15 mei 1936 met Emma Janna Campagne.

Mr. Marinus van der Have was reserve 1e luitenant van de staf van het 2e bataljon van het 28e Regiment Infanterie (II-28 RI).

Op 10 mei 1940 kreeg de commandant van Groep Kil het verzoek vanuit Dordrecht om extra troepen. Besloten werd om een samengesteld bataljon, bestaande uit een deel van II-28 RI aangevuld met een compagnie van I-34 RI van Groep Spui, vrij te maken. Het deel van II-28 RI was rondom Strijen gelegerd en stond onder het commando van majoor Ravelli. In de avond van 10 mei werden de troepen, het bataljon Ravelli, bij ’s-Gravendeel met de pont over de Kil op het Eiland van Dordrecht overgezet. Ze hadden de opdracht gekregen om de buitenplaatsen Amstelwijck en Gravestein langs de weg Moerdijk-Dordrecht op de Duitsers te heroveren. Beide doelen werden zonder problemen bereikt omdat ze alweer door de Duitsers waren verlaten. Het vervolg moest zijn om verder te trekken naar de zuidrand van Dordrecht en zich te melden bij de garnizoenscommandant van Dordrecht, overste Mussert, en daar verdere instructies te krijgen over de inzet van het bataljon.

Na Amstelwijck rukte het bataljon Ravelli op via de Dordtse Straatweg en kwam ’s nachts aan bij de Glazenstraat. Rond half twee ’s nachts bevonden Majoor Ravelli en zijn luitenant-adjudant Marinus van der Have zich op de fiets, zo’n tweehonderd meter ten noorden van de Glazenstraat. Uit het noorden kregen ze mitrailleurvuur en zochten dekking in de slootkant van de weg. Kort daarna liepen Ravelli en Van der Have naar achteren in de groep om bevelen uit te delen. Plotseling werd er geschoten en zakte Marinus van der Have naast Ravelli in elkaar. Hij was in zijn buik geraakt door een kogel die afkomstig was van een nerveuze korporaal-tamboer van 1-II-28 en die de luitenant-adjudant in het donker had aangezien voor een Duitser. De dodelijk gewonde Marinus van der Have werd in een nabijgelegen huis ondergebracht en Ravelli liet een officier van gezondheid uit Wieldrecht oproepen. Die was met een vrachtauto snel ter plaatse, maar kon slechts constateren dat Van der Have was overleden. Het lichaam van Marinus van der Have werd daarop naar ’s-Gravendeel vervoerd.

Zijn overlijdensakte in de burgerlijke stand van Haarlem laat zien dat hij ‘op den 11e mei 1940 ten ongeveer twee ure voormiddags is overleden door een geschoten buikwond’. 

Marinus van der Have werd op 12 mei 1940 in ’s-Gravendeel begraven en staat vermeld op het ‘Monument 1940-1945’ op de algemene begraafplaats in ’s-Gravendeel.

Bronnen

Laatst bijgewerkt 12 maart 2025

Link naar monument en thema