Skip to main content

Hoogvliet, Pieter

Hij werd geboren op 5 maart 1883 te Mijnsheerenland als zoon van Hendrik Hoogvliet (1851-1937) en Aaltje Barendrecht (1851-1903). Pieter groeide op in een groot gezin.

Op 22 november 1906 trouwde Pieter Hoogvliet in Oud-Beijerland met Sijmpje Booman (1884). Zij werden de ouders van: Heiltje (1907), Aaltje (1909). Willem (1911), Hendrik (1918) en Teunis (1924).

Friendly Fire

Op maandagmiddag 6 november 1944, werd door een vliegtuigbom een huis aan de Oostdijk in puin gegooid. Huizen rechts en links, voor en achter, liepen door de schok grote schade op; muren waren ontzet, pannen van de daken, ruiten kapot en het meubilair door elkaar geschud, tot op grote afstand’. Dit schreef K. Siderius, hoofdonderwijzer in Oud-Beijerland, in zijn dagboek.

Meerdere geallieerde jachtbommenwerpers vlogen over het Spui, ter hoogte van het Roggeplaatje waar op dat moment een tweetal graanelevators en een zestal zogenaamde modderbakken (onderlossers) voor anker lagen, die door de Duitsers als pontonschepen werden gebruikt. Of dat het bewuste doel was blijft gissen. Maar de gevolgen waren groot.

Pieter Hoogvliet woonde met zijn vrouw in het pand Oostdijk 92 en Pieter was op het moment van de beschieting in de timmermanswerkplaats van Albert van Eekelenburg, dat grensde aan zijn woning. De werkplaats zou door de Duitsers zijn gevorderd ten behoeve van de schoenmakerij van het Duitse leger. Pieter Hoogvliet werd geraakt en overleed ter plaatse.

Achter de woningen met de nrs. 58-72 bevond zich een veilingloods, die op dat moment werd gebruikt als veldkeuken van het Duitse leger. Een van de Duitse militairen werd geraakt en overleed later aan zijn verwondingen.

Pieter Hoogvliet was niet het enige slachtoffer: meneer Stolk van de Oostdijk 98 raakte gewond, Johan Waardenburg en ook Tannetje van Sprang-van der Mast overleefden het bombardement niet.

De paniek en onrust onder de bevolking was groot en er was veel schade aan de omliggende panden in de vorm van gebroken ruiten, afgekomen dakpannen vooral nadat later op die dag weer een aantal jachtbommenwerpers laag over het getroffen gebied vlogen’. 

Deze oorlogsherinneringen van P.C. van der Linden werden opgetekend en verschenen in Beijerlandsche berichten van april 2015.

Pieter Hoogvliet, 62 jaar oud, werd begraven op de Algemene Begraafplaats te Oud-Beijerland.

De naam van Pieter Hoogvliet en zijn nagedachtenis leven voort bij het monument Vrij, Oud-Beijerland 

Bronnen

Laatst bijgewerkt: 28 maart 2025