Skip to main content

Koenraads, Jozef

Jozef Koenraads werd op 14 mei 1914 in Antwerpen geboren als zoon van de Brabantse ouders Johannes Koenraads (1879-1936) en van Maria de Peijper (1885-1939).

Het echtpaar, woonachtig in Ginneken, scheidde in 1922 te Princenhage. Zijn moeder hertrouwde in 1925 in Breda met de ook gescheiden steenhouwer Joseph Verhelpen.

Jozef Koenraads woonde en werkte als landbouwersknecht in de periode 1928-1930 in Huijbergen en Reusel. Hierna trok hij in oktober 1930 in bij zijn moeder en stiefvader in Breda.

Als gewoon dienstplichtige werd hij in juni 1934 ingelijfd bij de Compagnie Hospitaalsoldaten als ziekendrager. Vier maanden later verbond hij zich voor vijf jaar voor ‘den Overzeeschen militairen dienst’ en vertrok als soldaat in januari 1935 vanuit Rotterdam met het motorschip Dempo naar Nederlands-Indië. Na afloop van deze vijf jaar Indische dienst keerde hij eind januari 1940 weer terug naar Nederland en vestigde zich in Breda.

Toen op 10 mei 1940 de oorlog uitbrak werd Jozef Koenraads ingedeeld bij de 3e compagnie van het 3e Grensbataljon `3-3 GB` onder leiding van reserve kapitein J.A.T. Verhulst , gelegerd in Roosendaal. In de vroege morgen moest de compagnie per fiets op weg van Roosendaal naar Willemstad om daar voor de verdediging te zorgen, maar de legerleiding had anders bepaald. Majoor Reijers, commandant van 3 GB, had het bevel gekregen dat het gehele bataljon over het Hollands Diep moest worden overgezet naar Numansdorp en onder bevel gesteld was van Groep Kil te Puttershoek. Daar zouden nadere bevelen ontvangen worden. De opdracht werd om de Barendrechtse brug op de Duitsers, die de noordoever in handen hadden, te heroveren. Op 11 mei gaf de chef staf van Groep Kil, kapitein Calmeijer, opdracht aan 3-3 GB om met de gecombineerde 1-3 GB en 2-3 GB een aanval op de Barendrechtse brug te ondernemen. Het geheel zou gesteund worden door een batterij artillerie. Om 12:30 uur werden de eerste granaten op de overzijde afgevuurd. Na deze beschieting trokken de manschappen de brug op waarop hevig vijandelijk mitrailleurvuur losbrak. Ze kwamen enkele tientallen meters de brug op, maar de stormaanval moest worden afgebroken en de Nederlandse militairen konden niet anders dan zich terugtrekken. Het had het leven gekost aan vier soldaten van 3 GB. De 25-jarige fabrieksarbeider Jozef Koenraads werd in het hoofd geraakt en sneuvelde op 11 mei 1940 op de Barendrechtse brug.

Hij werd op 15 mei in Puttershoek begraven en in maart 1941 overgebracht naar de rooms-katholieke begraafplaats Sint Martinus in Princenhage. In 1976 kreeg hij zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Jozef Koenraads staat vermeld op het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ aan de Achterzeedijk onder Barendrecht bij het noordelijk bruggenhoofd van de inmiddels gesloopte Barendrechtse brug. Daarnaast wordt hij ook genoemd op het Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ in Waalre.

Bronnen:

Laatst bijgewerkt: 27 december 2024

Link naar monument en thema