Skip to main content

Leijs, Ludovicus

Ludovicus Leijs werd geboren in Woensdrecht op 2 april 1919 als zoon van de grondwerker Jan Baptist Amandus Leijs (1886-1972) en Petronella Rosalia Bogers (1892-1967).

De dienstplichtige soldaat Ludovicus Leijs werd ingedeeld bij de tweede compagnie van het 3e Grensbataljon 2-3 GB welk was gelegerd in Roosendaal. De commandant van zijn compagnie was reserve kapitein A.J. Dorreman. Op 10 mei 1940 kreeg Dorreman het bevel dat de manschappen naar Willemstad moesten vertrekken en rond half acht die morgen zette de colonne zich in beweging. In Willemstad werd hem meegedeeld dat het gehele bataljon het Hollands Diep moest worden overgezet. Toen de overtocht was voltooid marcheerde de compagnie naar Numansdorp. Die avond werd  opdracht ontvangen om via Klaaswaal richting Barendrecht te trekken. Door middel van telefonisch contact met de commandant van Groep Kil te Puttershoek werd de opdracht verkregen om door te marcheren naar het veer van Goidschalxoord met het doel om het vliegveld Waalhaven, dat door de Duitsers bezet was, aan te vallen. De eerste en tweede compagnie werden op 11 mei hierbij ingezet, evenals een gedeelte van 2-3 GB later die dag, bij de bestorming van de Barendrechtse brug.

Maandag 13 mei 1940, rond twee uur in de middag, lag 2-3 GB in stelling bij de Barendrechtse brug. De mortieren hadden aanvulling van munitie gekregen en begonnen te vuren op de Velo-fabriek aan de noordelijke zijde van de brug. Kort daarna gevolgd door vijandelijk mortiervuur. Dorreman schreef daarover: ‘Het eerste projectiel sloeg ongeveer 7 meter achter de rugdekking van de eerste sectie in, kort daarop gevolgd door een tweede welke in de opstelling insloeg’. Dit kostte de mortierist Leijs van de 1e sectie van 2-3 GB het leven. De 21-jarige Ludovicus Leijs, in het dagelijks leven fabrieksarbeider, overleed op 13 mei 1940 als gevolg van de luchtdruk van deze in zijn directe nabijheid ontploffende mortiergranaat.

Kort hierna werd hij begraven in Puttershoek en op 8 mei 1941 herbegraven op de rooms-katholieke begraafplaats in Hoogerheide in de gemeente Woensdrecht. In 1980 kreeg hij zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Ludovicus Leijs staat vermeld op het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ aan de Achterzeedijk onder Barendrecht bij het noordelijk bruggenhoofd van de voormalige Barendrechtse brug. Daarnaast wordt hij ook genoemd op het Provinciaal Gedenkteken ‘De Brabantse Soldaat’ in Waalre en op het monument ‘Vrouw die een oorlogsslachtoffer zorgzaam opbeurt’ in Woensdrecht.

Bronnen

Laatst bijgewerkt: 27 december 2024

Link naar monument en thema