
Rood, Vrouwtje Sara
Zij werd geboren op 24 februari 1926 in Oud-Beijerland als dochter van Abraham Rood (1894-1942) en Betje Rood-den Hartog (1891-1942). Met haar broer Elias (1923-1942) groeide zij op aan de Molendijk nummer 20 in Oud-Beijerland waar haar vader uitbater was van een slagerij.
Vrouwke bezocht de openbare lager school in Oud-Beijerland en volgde daarna onderwijs aan de Huishoudschool in Klaaswaal.
Oorlog en de beperkende maatregelen voor Joden
Het rustige leven werd vanaf 10 mei 1940 wreed verstoord. Er kwamen allerlei regels en verboden en met name de Joden moesten het ontgelden.
Als joods meisje had Vrouwke niet zoveel vrijheid meer. Zij werd verplicht een jodenster te dragen en in haar persoonsbewijs was een ‘J’ gestempeld. Joden mochten niet meer reizen, niet naar het zwembad en mochten geen lid meer zijn van verenigingen waar niet-Joden kwamen. Vrouwke kon niet meer openlijk haar vriendinnen ontmoeten en zo kwamen er telkens meer regels bij en werd de vrijheid van Vrouwke beknot.
Vrouwke Rood, haar ouders en broer Eli, kregen als een van de eerste in het dorp de ‘oproeping voor werkverruiming in Duitschland’ en ze moesten zich op 14 augustus 1942 melden bij Loods 24 te Rotterdam. Vrouwke zegde haar vriendinnen Henny Lodder en Jani Schop vaarwel en stapte onder grote belangstelling met haar ouders, Eli en Jet Boers op de tram, op weg naar Rotterdam.
Op het eindpunt Rosestraat liepen ze naar Loods 24 en bij de poort van de gemeentelijke handelsinrichtingen namen Arie Duifhuizen, Cees Leeuwenhoek en Wim Verhagen, die met hen meegereisd waren, afscheid. Ze zouden elkaar niet weer zien.
Diezelfde avond/nacht werden Vrouwke en haar familie met de trein naar Westerbork getransporteerd. De aankomst was toen nog in Hooghalen en de laatste vijf kilometer naar het kamp moest lopend afgelegd worden want de spoorlijn naar het kamp was vanaf 2 oktober 1942 pas klaar.
Vrouwke zag kans om vanuit Westerbork nog een briefje te schrijven, de 15de of de 16de augustus:
‘Lieve allen
Hoe gaat het met jullie, met ons gaat het best. Moeder is bijzonder flink gelukkig. We zitten hier met schatten van mensen, dus afleiding genoeg.
Doe jullie toch vooral aan allemaal de groeten en ook aan Henny Lodder en Jani Schop,
ik heb al aan velen geschreven.
Nu een dikke zoen van Vrouwke
p.s. Oudheusden bent u alweer gerust’
daaaag!
Haar briefje kwam aan bij de familie Van Oudheusden die woonde aan de Molendijk nummer 21.
Op 17 augustus 1942 stond de trein richting Auschwitz klaar voor Vrouwke, haar ouders, Elie en Jet Boers. Volgens een slachtofferlijst van Kamp Auschwitz (bron: ITS Bad Arolsen) zou Vrouwtje Sara Rood op 30 september 1942 in Auschwitz zijn vergast. Vrouwtje Sara Rood mocht 16 jaar oud worden.
De naam van Vrouwtje Sara Rood en haar nagedachtenis leven voort op:
- Het Joods monument aan de Bierkade in Oud-Beijerland
- Ter herinnering aan Vrouwtje en haar familie is er het Roodpad in Oud-Beijerland
- Het Nationaal Holocaust Namenmonument Amsterdam
Bronnen:
- Berg, Alie van den, Het Joods verleden van Oud-Beijerland, Historische Vereniging Oud-Beijerland (2008)
- Dekker, Loek e.a., Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945 (Heinenoord 2015)
- https://www.hvobl.nl/ Historische Vereniging Oud-Beijerland
- https://www.oorlogsbronnen.nl/tijdlijn/3289396d-4133-4954-8a56-6d4c7ccdead2
- https://www.joodsmonument.nl/nl/page/129058/vrouwtje-sara-rood
laatst bijgewerkt: 21 maart 2025