Skip to main content

Rozendaal, Jacob Anthonie

Hij werd geboren op 21 november 1901 te Maasdam als zoon van Leendert Rozendaal (1862-1942) en Martha in ‘t Veld (1867-1960). Jacob groeide op met zijn broers en zussen in Maasdam.

Jacob leerde Anna Vrijlandt (1906-1940) kennen en op 22 augustus 1928 werd hun huwelijk gesloten in het gemeentehuis van Maasdam. Jacob en Anna kregen twee zonen: Arie Leendert Jacob die op 10 april 1929 werd geboren en Leendert Arie die op 29 mei het  levenslicht zag. Jacob was gemeenteontvanger bij de gemeente Maasdam, waar hij al ruim 24 jaar werkte. Het gezin woonde aan de Dorpsstraat in Maasdam, op de plaats waar in 1956 dorpshuis De Hooght werd gebouwd.

13 mei 1940

De oorlog was pas drie dagen oud: er werd heftig gevochten om de opmars van de Duitsers te stuiten. In alle vroegte werd vanuit de Hoeksche Waard de Moerdijkbrug onder vuur genomen. Weliswaar lukte het de verkeersbrug te raken maar de Duitse tanks konden toch de brug passeren. De Nederlandse troepen op het eiland van Dordrecht waren volstrekt machteloos tegen de Duitse tanks. Er volgde een zwaar bombardement. Meer dan twintig Duitse bommenwerpers bombardeerden de geschutsopstellingen en daarbij werden ook de dorpen ‘s-Gravendeel, Strijen en Maasdam getroffen. Rond vijf uur die morgen vielen er drie bommen op het huis van Jacob Rozendaal. Daarbij kwamen naast Jacob, zijn vrouw Anna en zijn schoonmoeder Aagje Vrijlandt-van der Waal om het leven, evenals buurvrouw Lena van Bommel-Kranendonk.

Jacob en de overige slachtoffers werden onder het puin vandaan gehaald en nog diezelfde middag begraven op de Algemene Begraafplaats te Maasdam. Naast de familie waren vele collega’s van Jacob Rozendaal uit de omliggende gemeenten aanwezig bij de begrafenis, evenals burgemeester Groeneveld de Kater van Maasdam.

Jacob Anthonie Rozendaal werd slechts 38 jaar.

Beide jongens, de elfjarige Arie en de negenjarige Leen, werden opgevangen door familieleden: zij waren van het ene op het andere moment wees geworden.

De naam van Jacob Anthonie Rozendaal en zijn nagedachtenis leven voort op het virtueel monument.

Bron

  • Dekker, Loek e.a., Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945 (Heinenoord 2015)

laatst bijgewerkt: 6 april 2025

Link naar monument en thema