
Steensel, Arie van
Hij werd geboren op 6 september 1915 te Greup, Westmaas als zoon van Nelis van Steensel (1882-1949) en Aartje Huisman (1897-1976). Zijn ouders trouwden op 2 april 1915 in Klaaswaal. Arie was de oudste in het gezin en groeide op met vijf jongens en vier meisjes.
7 augustus 1941 – hulp aan gestrande piloten met desastreuze gevolgen
In de vroege morgen van donderdag 7 augustus 1941 maakte een Britse Wellington bommenwerper een noodlanding op een akker aan de Eerste Kruisweg in de buurt van Oud-Beijerland, bij de buurtschap Greup. Het vliegtuig was boven Frankrijk uit koers geraakt en kwam zonder brandstof te zitten. De zes inzittenden, vier Britten, een Canadees en een Australiër, kwamen er zonder kleerscheuren vanaf. Zij werden geholpen door een groepje mensen uit Greup, die hun voedsel en kleding gaven en duidelijk maakten waar zij precies terecht waren gekomen. De vliegeniers werden door de Duitsers krijgsgevangen gemaakt en hebben de oorlog overleefd.
Hoe anders zou het aflopen met de mannen die hulp hadden geboden
Door harde intimidatie van de bevolking van Greup en Westmaas wisten de Duitsers er achter te komen wie de geallieerde vliegeniers hadden geholpen. Het oordeel was keihard: vijf van de gearresteerden werden ter dood veroordeeld wegens begunstiging van de vijand. Naast Arie van Steensel zijn dit: Bas Barendregt, Joris de Heus, Piet Kruijthoff en Arie van der Stel.
Arie van Steensel schreef een afscheidsbrief aan zijn ouders:
‘Vader en Moeder, doe mij een plezier en vergeef mij…’
en eindigt met ‘Dat is mijn enigste wens. Zorg goed voor mijn Hond.’
Op 19 september 1941 werden de vijf mannen gefusilleerd. Arie van Steensel werd slechts 26 jaar oud. Tot op de dag van vandaag is onbekend, waar dat is gebeurd en waar zij zijn begraven of gecremeerd.
Marien, de broer van Arie, werd vanwege zijn jeugdige leeftijd veroordeeld tot tien tuchthuisstraf, evenals Jaap van Rij. Het leven van Jan Willem Scherpenisse werd gespaard, nadat hij verklaard had dat hij ook een Duitser in nood zou helpen. Hij kreeg een levenslange gevangenisstraf opgelegd.
Na de bevrijding kwam Marien van Steensel vanaf de Duits-Russische grens lopend naar huis, een voettocht van ongeveer een half jaar. Na de oorlog werd hij bewaker in het Fort Numansdorp, waar NSB’ers gevangen zaten.
Jan Willem Scherpenisse zat een deel van zijn straf uit in het Oranjehotel en in een gevangenis in Duitsland. Hij overleefde de oorlog, evenals Jaap van Rij.
De naam van Arie van Steensel en zijn nagedachtenis leven voort op:
- Het monument De vijf van Greup
- Het monument ‘Moeder’ onder Heinenoord
- Het monument De Traan in Westmaas
Dit verhaal is nog in bewerking.
Bronnen
- Belder, Rook, De oorlog in Westmaas – herinneringen van (oud)inwoners – 2015
- Dekker, Loek e.a. Oorlog in de Hoeksche Waard 1940-1945 (1995)
- Wüst, Wim en Hans Onderwater, One of our aircraft is missing (2002)
- https://www.de5vangreup.nl/
- https://www.de5vangreup.nl/wp-content/uploads/2015/09/beijerlandsche-berichten-41.pdf
Laatst bijgewerkt 24 maart 2025