Skip to main content

Valk, Cornelis

Hij werd geboren op 10 mei 1924 te ‘s-Gravendeel als zoon van Andries Valk (1891-1971) en Ingetje Robbemond (1895-1985). Andries groeide op met zijn broers Willem (1919), Teunis (1921) en Leendert (1927) aan de Strijensedijk 110 in ‘s-Gravendeel.

Welke opleiding Cor heeft gevolgd en wat zijn beroep was, is onbekend.

Arbeitseinsatz

Terwijl Duitse gezonde mannen aan het front vochten moesten miljoenen mannen en vrouwen uit de Europese bezette gebieden en de Sovjet-Unie in nazi-Duitsland helpen de (wapen)industrie en landbouw overeind te houden.

Ook Cor Valk ontkwam er niet aan en op 1 juli 1943 vertrok hij naar Duitsland. Hij werd tewerkgesteld bij de DEMAG AG in Duisburg, oorspronkelijk een machinefabriek voor de mijnbouw. Maar vanaf september 1942 werden voornamelijk gepantserde voertuigen (Bergepanthers) gebouwd voor het Duitse leger.

Friendly Fire

Duisburg was een belangrijk logistiek centrum in het Ruhrgebied en het hart van de chemische, staal- en ijzerindustrie. Het gebied was een belangrijk doelwit van de geallieerden. Bommenwerpers, die niet alleen de industriegebieden, maar ook woonwijken aanvielen. Bijna dagelijks werden vluchten uitgevoerd.

Tijdens de ‘Slag om het Ruhrgebied’ op 12 en 13 mei 1943 werd de oude stad verwoest en raakten 96.000 mensen dakloos.

In oktober 1944 werd Duisburg het belangrijkste doelwit van Operatie Hurricane, een gezamenlijke operatie van RAF Bomber Command en USAAF Eighth Air Force. Net na het aanbreken op 14 oktober stuurde RAF Bomber Command 1.013 vliegtuigen, onder begeleiding van RAF-jagers, om Duisburg te bombarderen. Hoge explosieve ladingen en brandbommen vielen op de stad en ontelbare slachtoffers overleefden het niet, onder wie Cornelis Valk. Hij stierf 20 jaar oud.

Zijn laatste rustplaats vond Cornelis Valk op het Nederlandse Ereveld te Düsseldorf. 

De naam van Cornelis Valk en zijn nagedachtenis leven voort op:

  • Herdenkingszuil Burgerslachtoffers te ‘s-Gravendeel

Bronnen

laatst bijgewerkt: 2 maart 2025