
Weiland, Wijtze
Wijtze Weiland werd op 16 maart 1916 in Wijtgaard (Leeuwarderadeel) geboren. Hij was de zoon van de landarbeider Egbert Weiland (1890-1953) en van Mettje Puite (1890-1935).
In 1930, hij was toen 14 jaar oud, vertrok het gezin Weiland, vader, moeder en drie zoons, naar Anna Paulowna. Wijtze Weiland was in het dagelijks leven, net als zijn vader, landarbeider.
Op 3 februari 1936 werd hij als gewoon dienstplichtige van de lichting 1936 van Leeuwarderadeel ingelijfd bij het 2e Regiment Huzaren. Hij ging op 1 mei 1937 met groot verlof, maar ging een dag later over naar het 6e Regiment Veldartillerie (6 RVA).
In de meidagen 1940 was Wijtze Weiland als dienstplichtig soldaat ingedeeld bij het 1e bataljon van het 34e Regiment Infanterie (I-34 RI) en behoorde met zijn eenheid tot het Vak Numansdorp van Groep Spui. Hij was gelegerd in de omgeving van Numansdorp.
Op de eerste twee oorlogsdagen, 10 mei en 11 mei 1940, waren er vele berichten van landingen van parachutisten. Als gevolg van al deze meldingen werden er steeds patrouilles uitgestuurd, maar het bleek telkens loos alarm. Al deze geruchten veroorzaakten nervositeit bij de troepen in Vak Numansdorp. Bij één van deze patrouilles werd Wijtze Weiland op pad gestuurd vanwege een mogelijke landing van Duitse parachutisten. Het 14e Regiment Artillerie (14 RA), dat ten noorden en noordoosten van Numansdorp stond opgesteld, stuurde eveneens een patrouille op pad. Net buiten de bebouwde kom van Numansdorp werd Wijtze Weiland door de patrouille van 14 RA beschoten en daarbij in zijn hoofd geraakt. De 24-jarige Wijtze Weiland overleed ter plekke.
De commandant van het 1e bataljon van het 34e Regiment Infanterie, majoor P.H. Oudt, schreef in zijn verslag over 11 mei: ‘Nacht onrustig; veel berichten parachutespringers. ’s Nachts niet op gereageerd. Overdag. Dpl. Weijland bij patrouillegang tegen parachutespringers door eigen patrouille van 14 RA doodgeschoten (arme jongen)’.
Nog dezelfde dag werd zijn overlijden door de sergeant-majoor J.J. Klokkemeijer aangeven, die verklaarde dat Wijtze Weiland op 11 mei ’s middags om drie uur was overleden.
Hij werd op 12 mei 1940 begraven op de begraafplaats van Numansdorp aan de Hallinxweg. In 1973 kreeg hij zijn laatste rustplaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen.
Wijtze Weiland wordt herdacht op het virtueel monument en op het oorlogsmonument in Wieringen.
Dit verhaal is nog in bewerking.
Bronnen
- https://oorlogsgravenstichting.nl/personen/168832/wijtze-weiland
- http://www.zuidfront-holland1940.nl/index.php?page=weiland-w
Laatst bijgewerkt 2 april 2025