Bombardementen
De Hoeksche Waard werd, zoals veel andere delen van Nederland, getroffen door bombardementen. Zo was er het bombardement in Rotterdam op 10 mei 1940 de Hoeksche Waard, kreeg ook te maken met de gevolgen van deze luchtaanvallen. En in oktober van datzelfde jaar vond het bombardement op de Suikerfabriek in Puttershoek plaats, het bombardement kostte 23 mensen het leven.
Daarnaast vonden er soms onverwachte bombardementen plaats en vaak met verwoestende gevolgen. Vooral de verbindingen tussen dorpen werden vaak getroffen. De Duitse bezetters gebruikten strategische posities in de regio, zoals bruggen en knooppunten, die vaak het doelwit waren van geallieerde luchtmacht. Hoewel de meeste bombardementen gericht waren op militaire en strategische doelen, werden ook burgerdoelen niet gespaard, daarbij vielen vele slachtoffers door ‘Friendly Fire’.
De gevolgen van de bombardementen waren zwaar voor de lokale bevolking, die vaak al leed onder de Duitse bezetting en de harde winters.
De bombardementen in de Hoeksche Waard en omgeving zijn een tragisch hoofdstuk in de geschiedenis van de regio en herinneren aan de zware oorlogsjaren die de lokale bevolking doormaakte. Veel van de beschadigde dorpen en steden zouden pas na de oorlog beginnen met het herstel, maar de herinneringen aan deze verwoestingen blijven voor altijd in de regio.
Afbeelding Numansdorp, Havenstraat. 12 mei 1940, Huis/slagerij van J. van Nugteren na het bombardement, op de foto F. Langerak (l) en W. Speelman.